Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Hükümetin başı” tartışmasıyla ilgili son açıklamayı yaptı, “Cumhurbaşkanının yetkileri de, hükümetin başı anlamında, Başbakanın yetkileri de herkes tarafından bilinir” dedi.
Böylece Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış’ın ardından tartışmadaki üçüncü açıklamayı yapmış oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Kurtulmuş’un sözleriyle başladı
“Hükümetin başı kim?” tartışması, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili sözlerini yorumlamasıyla başladı.
ERDOĞAN AYM'NİN DÜNDAR VE GÜL KARARINA DA "SAYGI DUYMADIĞINI" AÇIKLADI
Kurtulmuş, Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesinin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes, Türkiye'de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz.
Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımız, bu görüşlerini Anayasa Mahkemesi karar almadan önce değil, kararını aldıktan sonra ifade etmiştir. Dolayısıyla bunu tabii seyri içinde herhangi bir mahkemenin almış olduğu karara karşı kendi görüşünü, kendi konumunu tespit etmesi olarak görmek yerindedir.”
Başdanışman: Hükümetin tasarrufu değil
Kurtulmuş’un bu açıklamasının ardından, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış “Cumhurbaşkanı'mızın, AYM kararını eleştirmesi, ‘kişisel konumlanma’ değil, ‘devletin ve hükümetin başı’ sıfatıyla bir açıklamadır” dedi.
Akış, dün Twitter hesabından şunları yazdı:
“T.C. Cumhurbaşkanı; Anayasamıza göre ‘devletin ve hükümetin’ başıdır ve Anayasanın uygulanmasını gözetir. (Md.104).
AYM son kararında; 148. Md'ye aykırı bir biçimde yerel mahkeme yerine geçerek karar vermiş, tabii hakim ilkesini ihlal etmiştir. Cumhurbaşkanı'mızın, AYM kararını eleştirmesi, ‘kişisel konumlanma’ değil, "devletin ve hükümetin başı" sıfatıyla bir açıklamadır.
AYM'nin hukuk ihlali yapmaması için yapılacak bir düzenleme; hükümetin tasarrufunda değildir. Düzenlemeyi yapacak olan yasamadır, TBMM'dir.”
Davutoğlu’ndan “Anayasal” itiraz
Bu iki açıklama, dün akşam Çankaya Köşkündeki basın açıklamasında Davutoğlu’na da soruldu:
“Sayın Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili 'Cumhurbaşkanı kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur' demişti ama Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış 'Hayır, hükümetin başı sıfatıyla da konuşmuştur' açıklaması yaptı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?”
Davutoğlu şu yanıtı verdi:
"Nasıl siyasiler eleştiriden azade değilse, aynı şekilde bütün kurumlar da aldıkları kararlar doğrultusunda eleştiriye tabi tutulabilirler. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadelerini bu bağlamda değerlendirmek gerekir.
Sayın Başbakan Yardımcımızın açıklamasında kastettiği, Cumhurbaşkanımızın da herhangi bir devlet yetkilisi veya vatandaş gibi eleştiri yapma hakkı vardır. Ben de aynısını söyledim.
Cumhurbaşkanımızın bahsettiğiniz başdanışmanının açıklaması... Bana böyle bir açıklama iletilmiş, gelmiş değil. Varsa, böyle bir açıklama bilmiyorum. Cevap verme gibi bir tutum içine girmem, girmedim.
Türkiye'de devletin nihai başı anlamında Cumhurbaşkanının yetkileri de, hükümetin başı anlamında, Başbakanın yetkileri de herkes tarafından bilinir. Anayasal çerçeve açıktır. Bu anlamda da Türkiye'de şu anki anayasa çerçevesi dışında yerleşmiş çok kuvvetli bir siyasi gelenek vardır. Bunların tartışılmasını da doğru görmem.
Hele hele dediğim gibi herhangi bir açıklamayı da bilmiyorum. Bunun için yorumda da bulunmak istemem ama bir başbakanın, bir bürokratın bir ifadesi üzerine de yorum yapmasını da doğru görmem" açıklamasında bulundu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün akşam 24 TV'de katıldığı canlı yayında bu konuyla ilgili konuşmadı. (AS)