Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch/HRW), Birleşmiş Milletler’in (BM) Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) Türkiye raporu öncesinde önerilerini paylaştı.
HRW’nin bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Kontrol ve denge mekanizmaları hiç yokmuş gibi, muhalifler saldırı altında” dendi.
Türkiye, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 28 Ocak 2020 günü Cenevre’de yapacağı toplantıda, Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ-Universal Periodic Review) mekanizması kapsamında, üçüncü kez gözden geçirilecek. Yarınki toplantının ardından bir Türkiye raporu hazırlanacak.
TIKLAYIN - Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesinde Değişmeyenler
“Türkiye hükümetin talep edilmeli”
HRW, Türkiye’nin EPİ gözden geçirme toplantısına katılacak BM üyesi devletlerin, hükümetten şunları talep etmesi gerektiğini ifade etti:
* Aktivistlerin, politikacıların, insan hakları savunucularının, gazetecilerin ve yazarların keyfi ve uzun süreli tutukluluklarıyla birlikte, bu kişilerin suç sayılabilecek bir faaliyetin varlığını gösteren inandırıcı deliller yerine, şiddet içermeyen faaliyetler nedeniyle yargılanmasına son verilsin.
* Yargının tarafsız olması sağlansın, hakimler ve savcılar üzerindeki siyasal baskılar kaldırılsın ve insan haklarını koruyan yasalar çıkartılsın.
* Barışçı toplanma özgürlüğünün genel ve kapsamlı yasaklarla keyfi ve orantısız bir şekilde kısıtlanmasına son verilsin.
* Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Osman Kavala’nın ve Selahattin Demirtaş’ın keyfi ve uzun süreli tutukluluk hallerine son verilerek, derhal serbest bırakılmaları yönündeki kararları uygulansın.
* Türk Ceza Kanunu’nun, Terörle Mücadele Kanunu’nun ve ilgili diğer tüm kanunların ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlükleriyle, bilgiye erişim hakkının kısıtlanması için kullanılan tüm maddeleri, bu kanunların uluslararası insan hakları standartları ile uyumlaştırılması amacı gözetilerek, gözden geçirilsin.
“Türkiye vatandaşlarına zarar veriyor”
İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, “hapiste tutulan ve yargılanmakta olan gazetecilerin, siyasetçilerin ve hükümete muhalif olarak algılanan kişilerin sayısının olağanüstü yüksekliği, Türkiye hükümetinin ülkedeki insan hakları durumuna ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklamalarla büyük bir tezat teşkil ediyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“BM’in gözden geçirme toplantısına katılacak ülkeler, temel insan hak ve özgürlüklerine riayet edilmesi konusunda ülkede yaşanan sert gerilemenin ele alınması ve gerçek reformlar yapılması için, Türkiye’ye acilen baskı uygulamalıdır.
“Türkiye’nin, insan haklarını hiçe sayması, insanlık onuruna yakışan, özgür bir yaşam sürmeyi hak eden Türkiye vatandaşlarına zarar veriyor.” (AS)
* Türkiye’nin BM’ye sunduğu raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.