Manavgat Şube Başkanı Bilgehan Özçelik de Başbakan Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Devlet Bakanı Ali Babacan'a gönderdikleri faks metnini basına açıkladı.
"Zorunlu Tasarruf Fonu için kesilen paraların hükümete verilen bir borç değil, emekçilerin ücretlerinden yapılan kesintiler olduğunu" vurgulayan faks metninde şu bilgiler yer aldı:
"Borçlara gösterdiğin hassasiyeti emekçiye de gösterin"
* Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmalar ve savaş giderleri nedeniyle kamu emekçilerine yapılacak zammı düşük tutmaya çalışan siyasi iktidar, zorunlu tasarruf ve nema ödemelerini de 5 yıla yayma planında ısrar ediyor.
* İç ve dış borçların ödenmesinde hiçbir tereddüt göstermeyen siyasi iktidar, sıra emekçilerin parasını ödemeye gelince oyalama taktiklerine rağmen, bu konuda adım atılmamış olmasını ve kaynak yokluğundan bahsedilmesini kabul etmiyoruz.
* Üstelik zorunlu tasarrufların TÜFE oranında nemalandırılması fonda biriken paranın gün geçtikçe erimesine yol açmaktadır. Fonda biriken para, bugün olduğu gibi TÜFE'ye bağlı değil, iç borç faiz oranı ile nemalandırılmış olsaydı, 11 katrilyon değil 23 katrilyon 435 trilyon olacaktı.
* Yani emekçilerin alması gereken nema bugünkü miktarın iki katına çıkacaktı. Bu ayrımcılık, adalet ve eşitlik duygularını zedelemekte, demokratik hukuk devleti ilkesine zarar vermektedir.
* Nema ödemeleri Şubat ayında yapılmalıdır, nema ve anapara ayrımı ortadan kaldırılarak; nemalandırma oranında, yeniden değerlendirme oranı ya da banka mevduat faizleri oranı esas alınmalıdır.
* Zorunlu tasarruf alacakları, reel kayıpları giderilerek, nakit ödenmelidir.(NK/BB)