Sendika ve meslek odalarından oluşan 12 örgüt ortak bir basın açıklamasıyla Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış ortamının yaratılması için somut adımların atılmasını istedi.
Örgütler,Türkiye'nin farklı kimlik ve inançlara sahip olan tüm yurttaşları için insan hakları ve demokrasinin gerçekten tam anlamıyla hayata geçirilmesini sağlayacak adımlar atılmadan kalıcı barışın sağlanamayacağını söyledi.
Talepler
TMMOB Makine Mühendisleri Odası’ndaki basın toplantısında imzacı örgütler adına açıklamayı KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Fadime Kavak okudu. Kavak, "Kürt sorununda demokratik barışçıl çözüm umutlarının arttığı ve toplumsal uzlaşı için umutların yeniden yeşerdiği sürece rağmen, eşitlik, özgürlük ve demokrasi talep edenlere yönelik şiddet ve baskı politikalarının 1 Mayıs'ta, Soma'da ve Lice'de devam ettiğini" söyledi.
Kavak, çatışmasızlık ortamının barışa evrilmesi için hükümetin atması gereken adımlar şöyle sıraladı.
* Karakol, kalekol yapımlarından vazgeçilmeli, halkın gösterdiği demokratik tepkiler hoşgörüyle karşılanmalı. Bölgede uygulanan polis şiddeti son bulmalı, öldürülen sakat bırakılan gençlerin failleri bulunarak bir an önce yargı önüne çıkarılmalı. * Seçim barajı düşürülmeli. * Özel yetkili mahkemelerin verdikleri kararlara karşı yeniden yargılama süreçleri işletilmeli ve yol açtıkları mağduriyetlerin giderilmesi için adımlar atılmalı. Terörle Mücadele Yasası kaldırılmalı. * Anadilde eğitim hakkı için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. * Türkiye'nin tüm yurttaşları için insan haklarının tam anlamıyla hayata geçirilmesini sağlayacak adımlar atılmalı. * Türkiye'de ve bölgede savaşa, işgallere, emperyalist müdahalelere karşı halkların demokrasi, eşitlik ve özgürlük talepleri dikkate alınmalı. * Kürt sorununun çözümü için atılacak anayasal adımların 'başkanlık sistemi' gibi konularla birleştirilerek gündeme getirilmesi ne demokratik bir tutum ne de toplumsal barışa hizmet eder. Başkanlık sistemini temel alan bir anayasa dayatması, toplumsal kutuplaşmayı arttırarak anayasanın toplumsal meşruiyetini ortadan kaldırır. Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni kutuplaşmalar yaratmak değil, kutuplaşmaları ve çatışmaları azaltacak adımlar atmak. Temel hak ve özgürlükler ile ilgili konular kesinlikle pazarlık konusu yapılmamalı. |
Temsilcilerin görüşleri
Basın toplantısına Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir, İstanbul Tabip Odası Yürütme Kurulu üyesi İncilay Erdoğan, DİSK İstanbul Merkez Temsilcisi Önder Atay ve Eğitim Sen İstanbul 2 Bolu Şube Başkanı Turgut Yokuş da katıldı.
Demir, Lice’de halkın karakol ve kalekolların arasında barış taleplerini duyurmaya çalıştığını söylerken “Barış isteyen bir halka karşı her türlü şiddeti devreye sokan AKP hükümetini barış için adım atmaya zorlamak için batıdan barış için ses çıkması gerekiyor” dedi.
Erdoğan ise bir toplumun sağlıklı olmasından bahsetmek için önce siyasal iyiliğin olması gerektiğini söyledi. Atay, siyasal iktidarın barış yanlısı olmadığını söylerken emekçilerin ortak mücadelesinin önemine vurgu yaptı.
İmzacı örgütler: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Belediyeler ve Genel İşçileri Sendikası (Belediye İş) 2 Nolu Şube, Belediye İş 4 Nolu Şube, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İStanbul Temsilciliği, Türkiye Porselen, Çimento, Cam, Tuğla ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası (Cam Keramik-İş), Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş). (BK)