Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) ve Ankara Tabip Odası (ATO) Ankara Üniversitesi Morfoloji Yerleşkesi’nde düzenledikleri basın açıklaması ile Meclis’te görüşülmeye başlanan “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı protesto etti.
Söz konusu tasarı 25 Haziran'da bazı değişikliklerle Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilmişti.
Tasarıda Sağlık Bakanlığı'na bağlı, "sağlık alanında Ar-Ge yapması" amaçlanan, merkezi İstanbul olan TÜSEB adıyla yeni bir teşkilat kurulması yer alıyor.
"Hükümete Bağlı Üniversite ve Bilim Enstitüsü Olmaz" başlıklı açıklamada TÜSEB ve Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulmasını da içeren tasarıyla ilgili şöyle denildi:
“Siyasi irade, bu yolla, hem sağlık alanındaki araştırma-geliştirme çalışmalarını, hem de sağlık yüksek öğretimini kendisine bağlıyor, özerkliğini yok ediyor, ticarileştiriyor.”
TÜSEB
TÜSEB, yönetim kurulu, yüksek danışma kurulu ve başkanlıktan oluşacak. Tasarıda Sağlık Bakanı’nın yönetim kurulu başkanlığı yapacağı belirtilirken Komsiyon’da bu madde “Yönetim kurulu, Sağlık Bakanı'nın başkanlığında, Bakanlık Müsteşarı, başkan ve Bakan tarafından seçilecek iki üye ile iki enstitü başkanı olmak üzere yedi üyeden oluşacak” şeklinde değiştirildi.
Başkanlık, başkan, genel sekreterlik ile başkana bağlı olarak faaliyet gösteren enstitülerden kurulacak. Başkan, üç yıl süreyle görev yapmak üzere Bakanın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanacak. Yüksek Danışma Kurulu, Bakanın başkanlığında 25 üyeden oluşacak.
TTB ve TMMOB ortak açıklamasında “TÜSEB’in sözde özerk özde tamamen hükümete bağlı olduğu” söylendi.
“Ülkemiz gerçekten de bilimsel araştırmalar bakımından gelişmiş ülkelerin çok gerisindedir. TÜSEB’in amaçları arasında gösterilen ulusal kaynaklarla ilaç ve tıbbi cihaz geliştirmek kuşkusuz hem halk sağlığı hem de sağlık harcamalarımız açısından çok doğru bir hedeftir. Ancak araştırma-geliştirme faaliyetleri gerçek anlamda özgür, idari açıdan özerk ortamlar ister. Bu ortamların üniversitelerde yaratılması pekala mümkündür. Oysa bu yasa ile üniversiteler daha etkisiz hale gelecek, bilim denetim altına girecek, bilimsel üretim esas olarak kar elde etmeye yarayan bir etkinlik haline gelecektir.”
Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Tasarıda sağlıkla ilgili yer alan bir diğer madde de Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla İstanbul’da bir üniversite kurulması. Mütevelli heyeti başkanının Sağlık Bakanı olacağı üniversiteye Marmara Üniversitesi adına tahsisli olan Haydarpaşa Kampüsü tahsis edilecek.
Ortak açıklamada tasarıdaki üniversitenin mütevelli heyeti seçiminde Sağlık bakanının yer alması, atamaların bu heyetle yapılmasına tepki gösterilerek “Sağlık Bakanlığı Üniversitesi” tanımlaması yapıldı.
TTB ve ATO Sağlık Bakanlığı’nın üniversite kurmasının anayasaının yüksek öğrenimi düzenleyen 130 ve 131. maddelerine aykırı olduğunu belirtti.
“İstanbul’a bu boyutta bir tıp fakültesi gerekli de değildir. Ülkemizde nüfus başına düşen tıp fakültesi sayısı Avrupa ve OECD ülkelerinden kat be kat fazladır. AKP ülke kaynaklarını böyle gereksiz harcamalarla israf edeceğine, alt yapı ve akademik kadro sorunlarıyla boğuşan mevcut tıp fakültelerimizin, sözde değil özde kamuya ait olan fakültelerimizin yararına kullanmalıdır.” (BK)