İş dünyası ve işçi örgütlerinin ‘devam etmeli' çağrısına rağmen devletin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağladığı kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı bugün itibariyle son buldu.
Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği alan 2,2 milyon kişi COVID-19 pandemisinin etkilerinin devam ettiği böylesi bir dönemde bugün ‘işsizlik maaşı’ bile alamadan işten çıkartılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Tam da bu noktaya değinen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 25 Haziran Cuma günü Necdet İpekyüz, Garo Paylan ve Erol Katırcıoğlu’yla birlikte Meclis’e verdikleri kanun teklifini hatırlattı.
TIKLAYIN - "Pandemi bitmedi, işçiye verilen desteğin kesilmesi yıkım olur"
‘Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ile işten çıkarma yasağı’nın yılsonuna kadar uzatılması gerektiğini ve verilen desteğin günlük en az 100 liraya çıkartılması gerektiğini savunduklarını ifade etti. Kemalbay “Fakat bizim kanun tekliflerimiz ve önergelerimiz iktidar oylarıyla reddediliyor” diye de ekledi.
Hem ekonominin hem de pandeminin kötü yönetilmesinden kaynaklı bir şekilde Türkiye’nin ekonomik kriz yaşadığını belirten Kemalbay ‘işsizlik’ vurgusu yaptı. Verilen desteğin kesilmesiyle ‘kitlesel işten çıkarmaların’ yaşanabileceğini söyledi.
"Hükümet işçiyi değil, kirli parayı önemsedi"
“Yoksulluk derinleşti, açlık yaygınlaştı” diyen Kemalbay şöyle konuştu:
“Enflasyonun sürekli yükselmesi, geçimin zorlaşması, intiharlar vakalarının artması ve toplumsal açıdan yıkımın yaşandığı böylesi bir dönemde odaklanılması gereken tek şey işçilerin ve esnafın yaşadıkları. Ama görüyoruz ki hükümet bunlara odaklanmak yerine yandaşlarını kayırmayı, yurtdışı tahkim meselelerini gündemleştirmeyi seçiyor. Varlık Barışı adı altında, kara para aklamaya hizmet edecek uzatmaları yapıyor.
"Ülkeye kirli paranın girişini desteklemek yerine işçilere verilen desteğin artırılarak aktarılması gerekirdi. Şu an yapılması gereken, acil olan ihtiyaç budur.
"Düşünün işçilerin kaynağından, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenen bu destekler en azından sorunların bir nebze olsun hafiflemesine hizmet edecekken ortadan kaldırılıyor. Şimdi bu desteklerin sonlandırılmasıyla gerçek işsizlik ortaya dökülecek. İşsiz insan sayısının 10 milyonu aştığı Türkiye zaten çok büyük bir yıkım yaşıyor. Geniş tanımlı işsizlik yüzde 27,4. Yani Türkiye tarihinin en büyük işsizlik seviyesi.
"İşsizlik Fonu sermayeye akıtıldı"
"Bu kadar büyük bir işsizliği anlık çözüm üretilemeyeceği için işsizlerin gelire erişmesini sağlamamız lazım. İşsizliği eğer ki hemen çözemiyorsak, işsizlere bir gelir transferi çerçekleştirmemiz lazım.
"Ki dünyada örnekleri var. Pandemi döneminde işsizlere, emekçilere, kadınlara, esnafa karşılıksız gelir transferleri yapıldı. Türkiye’de ise bu İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. İşsizlere küçük meblağdaki bu ödenekler bile artık çok görülmeye başlandı. Pandemi sorunu çözüldü mü ki hükümet bunlardan vazgeçiyor. Ama iktidar işçiyi sırtında yük olarak görüyor.
"Bakın AKP’nin bugüne kadar uyguladığı politikalara. İşsizlik Fonu’na göz koymuş bir iktidar var. Hepimiz şimdiye kadar bu fonu yoğun bir şekilde sermayeye aktardığının tanığıyız. Şimdi de yeniden kısa çalışma ödeneğini ve ücretsiz izin desteğini keserek bu kaynağa göz dikiyor. Sermeyi destekleyen politikalarda yoğunlaşmak istiyor, yandaşları beslemek istiyor." (HA)