Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenlere yardımcı olması için hazırladığı kitapçığın içeriğini değerlendirirken, yeni bir cinsiyet rejimi oluşturmaya çalışıldığını söyledi.
“Muhafazakar ideoloji yeni bir cinsiyet rejimi oluşturmasının çeşitli nedenleri var. Kadınların eve kapatılması, doğum oranının teşvik edilmesi gibi nedenler muhafazakar ideoloji olmadan hayata geçirilemez.”
Bu nedenle AKP hükümetinin toplum mühendisliğine soyunarak toplumsal ilişkilere şekil vermek istediğini anlatan Yılmaz, bu cinsiyet rejiminin dinsel kaidelere göre oluşturulmak istendiğini belirtti.
“Kadınla erkeğin ilişkilerini dizayn etmeye de çocuklardan başlanıyor. Bu durum bizler açısından kabul edilemezdir.
“Kadınla erkeği, akrabalık ilişkilerini yabancılaştıran bu zihniyet aynı zamanda kadını ve erkeği sadece cinsel bir varlık olarak ele almaktadır. Bu durum da irdelenmeye muhtaçtır.
“Bu kılavuz ne yazık ki bu zihniyetin bir ürünü, eğitim ortamının dinselleştirilmesine hizmet eden pedagojik hiçbir yanı olmayan bir materyaldir.”
Zorla din dersi
Sakine Esen Yılmaz eğitimin dinselleştirilmesinin Eğitim Sen’in temel mücadele alanlarından birini olduğunu vurgulayarak bir dinin bir mezhebinin öğrencilere zorla okutulmasını kabul edilemez olarak niteledi.
“İnsanlar elbette dinlerini öğrenebilirler. İnanç özgürlüğü bizler açısından da önemli bir konu. Bununla beraber bir dinin bir mezhebinin öğrencilere zorla okutulması kabul edilemez.
“Bu ülkede farklı inanç gruplarından insanlar yaşıyor. Herkes bu inançlara saygı duymalı, zorunlu ve ‘zorunlu seçmeli’ din dersleri kaldırılmalıdır.”
Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öğretmenlere yardımcı olması için hazırladığı kitapçıkta din dersinde çocuklara "mahrem eğitimi" verilmesi istendi, çeşitli görsel kullanımlarına örnekler verildi.
Kitapçıkta yer alan bir görselde "erkeğin mahremleri" ve "kadının mahremleri" kan bağı, süt bağı ve evlilik bağına göre sıralandı.
kitapçıktaki örmeklerde “Adım Adım Hac İbadeti” gibi şemalar, "Hatırımızda olması gereken sünnetler” gibi tablolar, sure okumak gibi bölümleri olan "uyumadan önce yapılacaklar" görsel grafiklerle anlatıldı. (YY)