19 bağımsız yayınevi, hükümet politikaları ve tekel haline gelen dağıtım şirketlerinin uygulamaları yüzünden kapanma noktasına geldiklerini söylüyor.
"Bağımsız yayıncılığın sonu mu?" başlıklı bir açıklama vurgulanan noktalar kısaca şöyle:
- Küçük dağıtım şirketleri kapanmak zorunda kaldı. Dergi yayıncıları, derginin kapak fiyatının yüzde 50 ila 80'ini dağıtım şirketine vermek zorunda kalıyor. Örneğin Yaysat 3 bin dergiyi dağıtmak için 2 bin 950 YTL, satılan her dergi için yüzde 18 ve yüzde 50 oranının üstünde iade alınan her dergi için 0,40 YTL talep ediyor.
- MEB ücretsiz ders kitaplarını kendi dağıtınca, kitapçı dükkanları kapanmak ya da kırtasiyecilik yapmak zorunda kaldı. Onların yerini dev kitapevi zincirleri aldı. Böylece bir dağıtım ağı daha ortadan kalktı.
- Kültür Bakanlığı, kütüphanelere kitap alımı için ayrılan fonu iktidara yakın yayınevlerinin kitaplarını almak için kullanıyor. Korsanı engellemek için toplanan –ama sonuç vermeyen- bandrol bedelleri de bu fona aktarılıyor.
Bildiriye imza atan yayın evleri şunlar:
Belge Yayınları, Bulut Yayınları, Ceylan Yayınları, Dharma Yayıncılık, Evrensel Basım Yayın, Gelecek Atölyesi, Güncel Yayıncılık, Günizi Yayınları, İkaros Yayınları, Mevsimsiz Yayınları, Ozan Yayıncılık, Özgür Yayınları, Papirüs Yayınevi - Yirmidört Yayınevi, Pencere Yayınları, Peri Yayınları, Pusula Yayıncılık, Su Yayınları, Tekin Yayınevi, Varlık Yayınları, Yalçın Yayınları
Dergiciler birleşme arayışında
Evrensel'den Nihat İlbeyoğlu'nun haberine göre dergi yayıncıları biraraya gelerek sorunlarına ortak çözüm aramaya başladı. Dergicilerin görüşleri şöyle:
Baha Okar (Bilim ve Gelecek Dergisi): Türkiye’de gazete-dergi dağıtımında tüm piyasayı elinde tutan iki tekel var. Bunlar sadece dağıtım yapmıyorlar, aynı zamanda sayısız dergi ve gazeteleri olan birer medya tekeli. Bir de, kendilerine ait ya da bağlı olan bayileri, perakende satış mağazaları var. Yani yayıncılığın bütün alanlarını kaplamış durumdalar.
Osman Deniztekin (Varlık): 75 yıl bu dergi kimsenin, herhangi bir kuruluşun, kurumun veya devletin desteğiyle çıkmadı. Destek derken olması gereken desteklerden de mahrum kalarak çıktı bu dergi. Örneğin, bir kütüphane sistemi var. Bu sisteme de mevcut kütüphanelerin sadece yüzde onu abone. Başka gelişkin ülkelerde bu oran yüzde seksenlerde. Kütüphane sisteminde ki kütüphanelerin çoğunluğu belli dergileri en azından köklü dergileri, yerleşmiş dergileri alıyor. Bundan da yararlanamıyoruz.
Derya Bengi (Express-Roll): Belirli bir miktar parayı peşin istiyorlar, o parayı yatırmadıkça da dergiyi dağıtmıyorlar. Biz de o belirli miktarda olan paranın en alt birimini kendimize uygun görerek dergi tirajını yarı yarıya düşürdük. Gerek kendi yayınevimiz olarak gerekse diğer küçük ölçekli yayınevlerinin çatısı altında bir birleşme de söz konusu olabilir uzun vadede. (EÜ/TK)