Kamu kesiminde çalışan yaklaşık 270 bin işçinin gelecek iki yıldaki maaşını belirleyecek toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, bugün saat 15:00'teki görüşmeyle sürüyor.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, işçileri temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) yeni bir teklifle geleceğini söyledi. Asılyazıcı, hükümetin ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 zam oranlarının ekonomik kriz ortamında olumlu olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le özel istihdam bürolarının kiralık işçi çalıştırmasına dair yasayı görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu da, sözleşmeyi masada bitirmek istediklerini, Gül'ün tutumunun da bu yönde olduğunu aktardı.
Ancak Kumlu, teklifin hükümetten geleceğini, hükümetin adım atmasını beklediklerini belirtti.
TÜRK-İŞ, memur sendikaları konfederasyonları KESK ve KAMU-SEN'in, diğer işçi sendikaları konfederasyonları HAK-İŞ ve DİSK'in desteğiyle, bugün bütün Türkiye'de 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetin teklifinin değişmeyeceğini söylediği ve Greve gideceklerse buyursun greve gitsinler, gücümüz neyse bunu vereceğiz" dediği konuşmasına karşılık Kumlu, sabahki eylemde "Vergiyle, sigortayla, enflasyonla kaybettiklerimizi istiyoruz" dedi; işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak gelire sahip olması için mücadele ettiklerini, hükümetin istediklerini vermemesi halinde "elbette greve çıkacaklarını "söyledi.
TÜRK-İŞ'in verdiği bilgiye göre, kamu kesimindeki işçiler yılın başında aldıkları net maaşı yıl sonunda da alabilmek istiyor. Bu maaş, yıllık brüt maaş hesabı, sigorta ve vergi kesintileriyle, yıl sonunda düşüyor. Ayrıca enflasyonun etkisi de maaşları düşürüyor. Yetkililer bunu, "Yılın başında 100 lira alan işçinin maaşı, yaklaşık olarak temmuzda 94'e, aralıkta 90'a düşüyor" diye örneklendiriyor. (TK)