ÖYK kararını bianet'e değerlendiren Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası'nın (Petrol-İş) avukatı Gökhan Candoğan,hükümetin sistematik bir şekilde özelleştirmeye ilişkin yargı karalarını uygulamama politikasıyla, Anayasayı ihlal etmeyi sürdürdüğünü söyledi.
Anayasa'nın 138. maddesi şöyle:"Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez."
ÖYK'nin aldığı bekleme kararının, hukuktaki "yürütmeyi durdurma" kurumunu anlamsızlaştırdığını ve inkarı anlamına geldiğini ifade eden Candoğan, bu kararla siyasilerin yargı kararının uygulanmamasından doğacak ceza sorumluluğunu da üzerlerine almış olduklarını belirtti.
AİHM'ye başvurunun önünde engel kalmadı
Candoğan, ÖYK'nin bu kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvuru sürecinde önlerinde bir engel kalmadığını, önümüzdeki günlerde başvuracakları söyledi.
Özeleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yasal sürenin dolmasına karşın yürütmeyi durdurma kararını uygulamayarak sorumluluğu ÖYK atmasıyla ilgili yaptıkları suç duyurusu sürecinin devam ettiğini ifade etti.
Petrol-İş Sendikası'nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı alan Danıştay, uygulama için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na 30 günlük süre vermişti. ÖİB son gün yaptığı açıklamada, uygulamayla ilgili kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu'na bırakmıştı.
TÜPRAŞ özelleştirmesiyle ilgili açılan davaların bir araya getirilip esastan görüşüleceği dava 25 Nisan'da Danıştay 13. Dairesi'nde görülecek.
Üst Kurul 2 Şubat'ta yürütmeyi durdurmuştu
Petrol-İş Sendikası'nın yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Danıştay 13. dairesinde açtığı dava, mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma açısından reddedilince sendika bu kez de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyize gitmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, TÜPRAŞ'ın satışıyla ilgili iki dosya için, 2 Şubat'ta yürütmeyi durdurmuştu. Kararın 27 Şubat'ta tebliği sonrasında ÖİB'nin kararı uygulamak için bu tarihten itibaren yasal olarak 30 günlük süresi bulunuyordu.(KÖ/AD)