Eğlence yerleri, kafeterya ve lokantalarda 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek sigara yasağının sıkı bir şekilde uygulanmasını isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan genelge yayımladı.
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, Erdoğan yasağın kapsamını anımsatıyor, başta vali ve kaymakamlara yasağı "adil ve etkili" bir şekilde uygulanmasını istiyor; görevini yerine getirmeyen memurlara yaptırım olacağının altını çiziyor.
19 Temmuz'da genişleyecek olan sigara yasağı, şu mekanları kapsıyor: "Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları".
Yasağa uymayan işletmelere, 500'den 5 bin TL'ye kadar idari para cezası verilebiliyor. Yasakla ilgili cezaları, kişilere yetkili kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, kurumlara da belediye encümeni, kaymakam ve vali verebiliyor.
Genelgede yasağın kapsamını tanımlayan bazı bilgiler şöyle.
Kapalı mekandakiler etkilenmemeli: Söz konusu mekanların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılacak, kapalı alanlara tütün dumanı geçmemesi için gerekli tedbirler alınacak.
Kapalı alan ne demek: Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlarla, aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler "kapalı alan" olarak değerlendirilecek. Bu nedenle, işyerlerinin yangın merdivenleri, balkonları, iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında da sigara yasağı var. Bu yasak geçen yıldan beri yürürlükte.
Eğitim, kültür, sosyal hizmet binalarında açık alanda da sigara yasağı: Özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanlarıyla birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.
Cezaevi, stadyum, şehirlerarası deniz yolculuğunda sigara mümkün: Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde sigara alanları oluşturulabilecek. Ama bu alanlardan, çalışanlar ve ziyaretçiler yararlanamayacak.
Şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde, toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde sigara alanları oluşturulabilecek. Ama bu alanlar diğer yolcuların etkilenmesini önleyecek şekilde tecrit edilecek.
Açık havada spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde sigara için oluşturulacak alan, toplam seyir alanının yarısını geçmeyecek ve ortamdaki diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.
"Havanı koru" İnternet sitesi
Hükümet, havanikoru.org.tr adresinde sigara yasağıyla ilgili temel bilgileri de veriyor. (TK)