Ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurmayları da bu bilgiyi doğruladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son olarak NTV'de katıldığı bir programda "301 değiştirilecek mi?" sorusuna, "Olabilir de, olmayabilir de. Sivil toplum örgütleri arasında anlaşamadı" yanıtını vererek kendisini ve hükümeti tartışmanın dışına çıkarmaya çalıştı.
Hükümet çıkaramadı, "sivil toplum anlaşamadı" oldu
Onlarca kişiye "Türklüğü aşağılama" veya "devletin kurumlarına hakaret" iddialarıyla kovuşturma yolunu açan 301. madde, Avrupa Birliği yetkililerinin baskısıyla birlikte, seçim endişelerini göz önünde bulundurmaya başlayan AKP ve hükümeti zora sokuyor.
301 konusundaki değişiklik çalışmasının askıya alınmasının sorumluluğunu sivil toplum örgütlerine yıkmaya çalışan hükümet, seçim sürecinde milliyetçi oyları kaybetme korkusuyla adım atmaktan çekiniyor.
8 Kasım'da yayımlanan Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu'nda sorun olarak yansıtılan 301. maddenin değiştirilmesi için Başbakan Erdoğan'ın sendika ve iş çevreleriyle, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de insan hakları örgütleriyle temasa geçmişti.
Başbakan Erdoğan, "sivil toplum örgütlerinden maddeyle ilgili öneri beklediğini" açıklayarak, 5 Kasım 2006'da İstanbul'da bazı işveren ve işçi meslek örgütleriyle bir araya gelmişti.
Erdoğan'ın bir araya geldiği Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (Kamu-Sen) genel başkanları ya da genel sekreterleriydi.
Bu kuruluşların kendi aralarında yaptıkları dört toplantıda ortaya çıkan en belirgin sonuç, 301. maddedeki "Türklük" kavramı yerine "Türk milleti" kavramı getirilmesini önermeleriydi. Ancak madde değişikliğine ilişkin ortak bir öneri geliştirilemediği açıklandı.
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) kurucu örgütleri olan İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi temsilcileriyse 15 Kasım'da görüştükleri Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den 301'in kaldırılmasını talep ettiler.
Diğer yandan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün'ün başında bulunduğu ve 200'ü aşkın kuruluşu temsil ettiği ifade edilen girişim, 301'in kaldırılması değil, bu maddenin öngördüğü cezaların daha da ağırlaştırılması istiyordu.
BİA2: 77 kişi 301'den mahkemelik oldu
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, İlerleme Raporu'nda özellikle 301'in eleştiri konusu yapıldığına dikkat çekerek, Hükümetin olumlu yaklaşım gösterdiğini ancak "Bu konuda, muhalefetten de yapıcı bir yaklaşım beklediklerini" ifade etmişti.
BİA2 Medya Gözlem Masası'na göre, 1 Haziran 2005'ten bu yana 301. madde ve sanık lehinde görüldüğü durumda uygulanan eski TCK'nın 159. maddesinden 77 gazeteci, yazar, yayıncı, aktivist, sendikacı ve sıradan yurttaş mahkemelik oldu. (EÖ/KÖ)