"Kürt açılımı tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Ne açtılar, ne kapadılar ama herkeste bir beklenti oluştu. Milliyetçiler ülke bölünecek diye hareketlenirken, Kürtler TRT6 gibi propaganda amaçlı girişimlerle karşılaşıp hayakırıklığına uğradı. Paydaşlar katılmadan bir politika oluşturuldu ve ciddi bir gerginlik yaratıldı."
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Çalışkan, hükümetin yarattığı bu gerginliğin Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) "kaşıyabilecek bir çatışma alanı" sunduğunu söyledi.
"MHP Kürt sorununu kaşıyarak besleniyor"
Önce Bursa, İnegöl ardından da Hatay, Dörtyol'da ortaya çıkan Kürtlere yönelik kalkışmanın arkasında böyle bir zemin bulunduğunu belirten Çalışkan, bianet'e, hükümetten gelen "münferit olaylar" açıklamasının anlamsız olduğunu belirtti.
"Haritayı alsınlar ve benzer olayların yaşandığı yerlere bir iğne saplasınlar. İzmir'den Mersin'e, Bursa'dan Edirne'ye, neredeyse İç Anadolu hariç tüm haritanın kaplandığını görecekler. Yapısal bir sorun var ve hükümet yapısal bir çözüm önermiyor."
MHP'nin Soğuk Savaş koşullarında gelişmiş proto-faşist bir parti olduğunu vurgulayan Çalışkan, şimdi partiyi ortaya çıkaran tarihsel koşulların ortadan kalktığını ve "ancak Kürt sorununu kaşıyarak ayakta kalabildiğini" ekledi. "İçişeri bakanı 'amigolar provoke etti' diyor ama amigoların kim olduğuna bakmıyor!"
"AKP geçiştirmeye çalışıyor"
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu çatışmadan beslenemeyeceğini, dolayısıyla da geçiştirmeye çalıştığını düşünen Çalışkan'a göre hükümet sözcülerinin iddialarının aksine yaşananlar 12 Eylül'deki referandum süreciyle bağlantılı bir gelişme değil.
Çalışkan, "açılım"ın yarattığı gerginliğin yanı sıra sorunun maddi altyapısına dair bir örnek veriyor:
"Bundan iki yıl önce ikinci el tarım makinelerinin ithalatı serbest bırakıldı. Bu durum, niteliksiz Kürt işçilerin nakit akışını yüzde 40 azalttı. Karadeniz'de ve Doğu Marmara'da fındık, Ege'de ve Güney'de pamuk, Kıbrıs'ta da narenciye işçisi olarak çalışan Kürtler bundan mahrum kalmaya başladı. Böyle bir durumda da MHP'nin biraz kaşımasıyla ortalık birbirine girebiliyor."
"CHP pusulasını arıyor"
Çalışkan'a göre Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) "barış" talebini yükselterek ve şiddetin sorumlusunun AKP'nin politikaları olduğunu belirterek olumlu bir yol izliyor.
Cumhuriyet Halk Partisi'yse (CHP) "hâlâ pusulasını arıyor". Partinin hazırladığı yeni Kürt raporu için kendisi de dahil farklı isimlerle görüştüğünü söyleyen Çalışkan, "Dağ fare mi doğuracak, yoksa bir değişim mi yaşanacak, henüz bilmiyoruz. CHP için 12 Eylül sonrasına kadar beklemek taraftarıyım" dedi. (EÜ)