"Dışarı yansıyan açıklamalar hükümetin sorunu hala salt bir asayiş sorunu olarak ele aldığını gösteriyor. Bunu tehlikeli buluyoruz, çünkü siyasal, kültürel ve sosyal alandaki talepler görmezden gelindikçe, çatışmaların durduğu bu dönem heba olacak."
Türkiye Barış Meclisi (TBM) aktivisti Hakan Tahmaz, hükümetin seçim hesabı içine girdiğini ve Kürt sorununda çözüm için adım atmayı sürüncemede bıraktığını söyledi.
Sorunu yakından takip eden bir gazeteci olan Tahmaz'a göre, Kürt tarafıysa altı ay öncesine göre silah bırakma konusunda daha hazır.
Tahmaz, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başına gelen Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel af gibi konulardaki yaklaşımının "henüz salt söz olsa da" çözüme katkı sunduğu kanısında.
Seçim hesapları
TBM heyeti dün Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Hüseyin Çelik'le görüştü. Heyet CHP ve diğer partilerle de görüşmeler gerçekleştirecek.
Tahmaz, referandum sonucunun ve askerin etkisinin sınırlanmasının hükümeti rahatlattığını ancak milliyetçi-muhafazakar tabanınını seçimde konsolide etmek isteyen partinin adım atmaktan kaçındığı izlenimi edindiklerini belirtti.
Kürt tarafının taleplerinin belii olduğunu, tartışıldığını vurgulayan Tahmaz, bu yönde adım atılmazsa güvensizlik oratmının doğacağından ve çatışmanın yine şiddetleneceğinden endişeli.
Diyalog, çatışma, diyalog...
İmralı'da hapis bulunan Abdullah Öcalan'ın bugün yayınlanan görüşme notlarına göre, PKK lideri genel seçime giden sekiz ayda yeni anayasa, geçmişle hesaplaşma, demokratikleşme gibi konularda müzakere edilerek sonucun yeni oluşacak meclisin önüne götürülmesini öneriyor.
Geçen yıl "Kürt açılımı" olarak başlayan ve "Milli Birlik Beraberlik Projesi"ne dönüşen süreç, görüşmelerle başlamış fakat hükümetin Kuzey Irak'tan PKK'lilerin ve mültecilerin ülkeye dönmesi üzerine gelen tepkilerle geri adım atması üzerine duraksamıştı.
Kürt siyasetçiler ve hak savunucuları üzerinde yargı baskısı yoğunlaşmıştı. PKK'yse çatışmayı yükseltmiş, hemen her gün ölüm haberleri gelmeye başlamıştı.
Referanduma giden süreçteyse PKK eylemsizlik kararı aldı. Boykot kararı tabandan destek bulan BDP ve önerdiği paketi geçiren AKP referandumdan güçlenerek çıktı. Öcalan devlet yetkilileriyle müzakere ettiğini açıkladı. Hükümetle BDP'liler görüştü; yeni anayasa ihtiyacında uzlaştı.
Uzlaşma uzak
Bununla birlikte diyalog sıkılaşsa da içerik konusunda uzlaşma uzak görünüyor. Başbakan temel kültürel taleplerden anadilede eğitime sertçe karşı çıktı; Kürt muhalefetinin en kapsamlı yeniden yapılanma önerisi olan "demokratik özerkliği"yse tartışmaya dahi yanaşmadı.
Eski MİT kontrterör dairesi eski başkanı Mehmet Eymür Öcalan'a af olasılığından bahsederken BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş "örgüt propagandası" suçlamasıyla hapis cezası aldı.
Tahmaz, bütün bu gelişmelerin arka arkaya sıralandığında hükümet kanadının çözüm yönünde adım atmaktan uzak olduğunu düşünüyor.
"Yine de son 10 gündür askeri operasyonlarda azalma var. Tesadüf mü, bilmiyorum. Umarım değildir ve bu kalıcı hale gelir." (EÜ/EÖ)