Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden (KASAUM) Dr. Aksu Bora'nın hazırlayıp değişik kadın örgütlerinin katkısıyla son şekli verilen kampanyayla ilgili metinde, hükümetin politikalar oluşturup ve uygulamaya koyarken kadınlar yokmuş gibi davranması eleştirildi.
Milletvekillerine: Kadınlar kamu hizmeti yapıyor
Kadın örgütleri, "Özel okula gidecek öğrenciye bin YTL kadar destek, eğitim kredisi faizinin yarısını devletin karşılaması ve bakanlığın özelden hizmet almasını mümkün kılacak yasa tasarısı ile ilgili haberleri kaygı ile izliyoruz" dedi.
Metinde kadınların ve kadın örgütlerinin, özel yaşamlarında kamu hizmeti olması gereken pek çok iş yaptıklarına dikkat çekildi:
"Biz yaşlılara, hastalara, engellilere bakıyoruz, ağırlaşan yoksulluk koşullarında ailemizin yaşamını sürdürebilmesi için, parça başı işlerden, hanenin tüketimi için üretim yapmaya kadar geniş bir alanda çalışıyoruz."
Kamu politikaları kadınları ilgilendirir
Kadın örgütleri açıklamalarında, eğitim sisteminin tepeden tırnağa bir reforma ihtiyacı olduğunu, devlet okullarının ancak velilerden "bağış" alınarak idare edilebildiğini, bütçeden eğitime ayrılan payın düşük olduğunu vurgulayarak "Varılan sonuç 'o halde özel okulları destekleyelim' olamaz!" dedi.
Kadın ve kız çocukları eğitimi için kaynak ayrılmalı
"Müdebbir (tedbirli) tüccar zihniyetiyle kamu yönetimi olmaz!" denilen açıklamada, kamu yönetimi için geniş bir ufuk, uzun vadeli planlama, kamuyu oluşturan insanların yaşamına ilişkin duyarlılık, sosyal adalet kavramı ve insan hakları bilgisinin gerektiğine işaret edildi.
Kadın örgütleri, eğitim hakkından yararlanamayan kadın ve kız çocukların desteklenmesi için kaynak ayrılmasını istedi. Kadınların "kadın işi" denen mesleklerden başka meslekleri de seçmelerinin teşvik edilmesinin gerekliliği üzerinde duruldu.
31'i aşkın kadın örgütünün imza verdiği açıklamada "yasa tasarısı, devletin meşruiyetini temelden sarsmaktadır" denilerek, yasayla ilgili sürecin takip edileceği belirtildi.
İmza kampanyası sürüyor
Hükümetin hazırladığı "Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı"na karşı imza veren kadın örgütleri:
Adana Küçük Dikili Kır Çiçeği Kadın Derneği, Ankaralı Feministler, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Ulusal Koordinasyonu(AKL-TUK), Bursa Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi, CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Filmmor Kadın Kooperatifi, Girişimci Kadın Derneği-İzmir, İRİS Eşitlik Gözlem Grubu, İzmir Çiğli Kadın Kültür Evi Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Yeni Adım Sitesi (KADAV), Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Ankara Şubesi, KA-DER Antalya Temsilciliği, KA-DER Balıkesir Şubesi, KA-DER Kadıköy Şubesi, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Vakfı, Diyarbakır Kadın Merkezi (KAMER), Şanlıurfa Şubesi (KAMER), Kadın Yurttaş Ağı (KAYA), KAZETE-Bağımsız Kadın Gazetesi, PAZARTESİ Dergisi, Petrol-İş Kadın Dergisi, Toplumsal Gelişme İçin Kadın, Gençlik, Çevre ve Kültür Derneği (TOGEDER), Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi ve 81 Şubesi, Uçan Süpürge ve Van Kadın Derneği(VAKAD). (AD/TK)