Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hükümetinin açıkladığı Eylem Planı'nda kadınlarla ilgili sadece "kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi", istihdam ve sığınma evleri üzerine üç başlık var.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ocak'ta açıkladığı planda somut hedeflerse sayılı:
Kamu politikalarına toplumsal cinsiyet eşitliğinin yansıtılabilmesi için eğitim ve benzeri çalışmalar, kadının temel sorunlarına ilişkin Ulusal Eylem Planı hazırlanması, kadın girişimcilere eğitim ve bilgi desteği.
Planda "kadın konukevleri" olarak adlandırılan sığınma evlerini sayısının artırılacağı söyleniyor fakat sayının ne kadar artırılacağı belirtilmiyor.
Halen 35 civarında sığınma evinin olduğu Türkiye'de yasa gereği 50 binden fazla nüfusu olan yerleşimlerde bir sığınma evi açılması zorunlu.
Erdoğan, Hükümet Programının hedeflerini içeren planın sunuşunda toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın sorunlarına hiç değinmezken esas olarak ekonomik gelişmeler üzerinde duruyor.
Yeni bir adım yok
Planda 10 temel başlık altında 145 eylem ve bu eylemlerin hangi kurumlarca gerçekleştirileceği ve amaçları yer alıyor. 145 eylem içinde doğrudan kadınların yaşamını etkileyecek dört madde var:
Her çocuk için annelere yapılan aylık ödemelere devam edilecek: Yoksul ailelerin çocuklarının temel eğitim ve sağlık hizmetlerine tam olarak erişebilmeleri, eğitimli ve sağlıklı bireyler olarak geleceğe hazırlanmalarını sağlamak amacıyla; nüfusun en düşük gelir grubundaki ailelerin 0-6 yaş grubundaki çocuklarının periyodik sağlık hizmeti almasını ve okul çağındaki çocukların (1-11, sınıf) eğitimlerine devamlarını sağlamak için yardımlara ve kadının aile ve toplum içindeki konumunun güçlendirilmesi amacıyla yardımların doğrudan annelere verilmesine devam edilecektir.
Kadın konukevleri yaygınlaştırılacak: Fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik ihmal ve istismara uğrayan kadınlara hizmet sunan kuruluşların sayıları artırılacaktır.
Kadınların toplumsal hayatın her alanında daha fazla rol alması yönünde sürdürülen çalışmalar güçlendirilecek: Kadının statüsünü güçlendirmeye yönelik sosyal politikalar geliştirilecek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kamu politika ve programlama yansıtılabilmesi için politika yapıcılara, karar vericilere, hizmet sunanlara yönelik eğitim programlan düzenlenerek basılı ve görsel eğitim materyalleri hazırlanacaktır. İlgili materyaller kullanılarak bilinç artırıcı seminerler ve toplantılar düzenlenecektir. Kamu politikalarına temel oluşturacak kadının temel sorun alanlarına ilişkin Ulusal Eylem Planı hazırlanacaktır.
Kadınlara karşı aile içi şiddetin önlenmesi amacıyla çalışmalar sürdürülecektir.
"Meslek Edin-Işin Hazır", Gençler İş Adamı Oluyor", "Kadın Girişimcilik" gibi aktif işgücü programları uygulanmaya başlanacak: Kadın girişimcilerimize işgücü piyasasında geçerli alanlarda iş fikrinden başlayarak iş kurma sonrası dahil ihtiyaç duyacakları bütün konularda eğitim ve bilgilendirme desteği sağlanacaktır.(EÜ/TK)