Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) krizin yarattığı işsizliğin sürdüğünü, hükümetinse işsizlikle mücadele olarak "yoğun sömürü koşullarını artıracak olan esneklik biçimlerini" ortaya sürdüğünü söyledi.
Temmuz, ağustos ve eylülü kapsayan istihdam raporunu açıklayan enstitü, ay başında açıklanan Yeni Ulusal İstihdam Strateji Belgesi'ndeki yaklaşımı eleştirdi.
Başbakan yardımcısı Ali Babacan, belgede mesleki eğitim, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi, kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların istihdamının artırılması ve sosyal koruma politikalarından oluşan dört ayaklı bir yaklaşımı benimsediklerini açıklamıştı.
"Çözüm değil"
"Bu eksenlerden hiç biri işsizliğin çözümüne kalıcı bir çözüm getirme iddiasında değildir" diyen DİSK-AR'a göre mesleki eğitimin öne çıkarılması işsizliğin temel nedenini kişilerin bireysel yetersizliğine bağlayan bir yönelim.
"Mesleki eğitim, kurumların kendi personellerini değişen ve gelişen iş süreçlerine adapte edebilmeleri için üstlenmeleri gereken bir sorumluluk ve aynı zamanda kişilerin bireysel gelişiminin bir unsuru olarak görülmesi gereken bir kamusal sorumluluktur. Bu sorumluluğun bireylerin üstüne yıkılması ise büyük bir haksızlıktır."
Esnekleştirmenin işsizliği azaltacağına dair bilimsel veri olmadığını savunan raporda "İşin yoğunlaştırılmasını ve daha az işçi ile daha çok üretim yapmayı hedefleyen esneklik uygulamaları, işten çıkartmaların, ya da yeni işçi istihdam etmemenin bir aracı haline gelmektedir" denildi.
"Kadınların ve gençlerin istihdama katılımının artırılmasına yönelik geliştirilen önermelerde, çalışma yaşamına en acımasız koşullarda katılan bu kesimlerin, iş talebini artıracak bir içeriğe sahip değildir."
"Kayıtdışı kanayan yara"
DİSK-AR Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden oluşturduğu raporda işsizlik oranının hala kriz öncesine dönmediğini vurguladı.
"Ağustos dönemi işsizlik oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2 puanlık düşüşle yüzde 11,4 oldu. İşsiz sayısı ise 458 bin kişi azaldı. Buna karşın kriz öncesi ile karşılaştırdığımızda, 2008 Ağustos döneminde 2 milyon 502 bin olan işsiz sayısı, son açıklanan resmi verilere göre 2 milyon 971 bin düzeyinde. İşsiz sayımız iki yıl öncesi ile karşılaştırdığımızda yüzde 19 fazla."
* Kayıtdışı istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 278 bin kişi, kriz öncesine göre ise 384 bin kişi artarak, 10 milyon 383 bine ulaşmıştır.
* Kayıtdışı ve en kötü koşullarda çalışan kadınların, toplam kadın çalışanlara oranı yüzde 60,5 gibi çok yüksek bir orandadır.
* Geçici bir işte çalışanların sayısı aynı dönem için 2008 yılında 1 milyon 741 bin iken, 2010 yılında 1 milyon 818 bin düzeyine ulaşmıştır.
* İşsizlik verilerinin düşük görünmesinin nedenlerinden biri de, çaresizlik nedeniyle kentten kırsal alana işgücündeki kaymadır.
DİSK-AR çözüm önerilerini de yineledi. (EÜ)