Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 26 Haziran Dünya İşkence Görenlerle Dayanışma günü kapsamında "işkencenin belgelenmesi" başlıklı bir sempozyum düzenliyor.
Yarın İstanbul, Cağaloğlu'ndaki İstanbul Tabip Odası'nda yapılacak sempozyumda işkencenin belgelenmesinde uluslararası bir belge olarak İstanbul Protokolü tartışılacak. Sorunlar ve geleceğe yönelik atılması gereken adımlar konuşulacak.
Sempozyum konuşmacıları TİHV başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Veli Lök, Psikolog Dr. Türkcan Baykal, Prof. Dr. Ümit Biçer, Doç. Dr. Haluk İnce, Dr. Ahmet Tellioğlu, Dr. Ümit Ünüvar, Dr. Yelda Emek, Kaan Toker, Ali Arslan, avukat Bahattin Özdemir, Dr. Servet Çolak ve Doç. Dr. Serhat Gürpınar.
Sempozyum saat 10.00'da başlayacak.
İstanbul Protokolü Türkiyeli bilim insanlarının da yoğun girişim ve katkılarıyla, üç yıllık yoğun bir çalışmanın ardından Mart 1999'da İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen uluslararası bir bilimsel toplantıda çatısı oluşturuldu.
Birleşmiş Milletler (BM) belgesi olan protokol, işkencenin etkili biçimde soruşturulması ve belgelendirilmesi için tüm dünyadaki uygulamaların takibinde referans oluşturacak bir kılavuz niteliğinde.
İşkence verileri
Hükümet 2005'te imzalanmasına rağmen beş yıl boyunca onay için Meclis'e getirmediği Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Sözleşmesi'ne Ek Seçmeli Protokol'ün (OPCAT) bu yıl başında sunulduğunu açıklamıştı.
TİHV ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2009 raporuna göre geçen yıl gözaltında 305, resmi mekan dışında 358 işkence vakası var. Köy korucularınca yapılan işkence vakası 34. Cezaevlerinde işkence vakası sayısı 397. Özel güvenlik kuvvetlerinin işkence vaka sayısı 10.
İşkence suçlamasıyla yargılanan kamu görevlileri çoğu kez cezasız kalırken bu ay başında Engin Çeber'in öldürülmesiyle ilgili davada ilk kez ağır cezalar verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Eylül 2007'de "Ülkemde benim şu anda işkence diye bir olay yoktur ve bunu bildikleri hâlde, birilerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmesini de, Avrupa Birliği'ne giderek yalan yanlış haberler taşımasını da anlamak mümkün değildir" demişti. Hükümet ve idare yetkilileri farklı zamanlarda "işkenceye sıfır tolerans" politikası güttüklerini söylemişti.
26 Haziran
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1987'de İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme'yi kabul etti.
1997'de de bu sözleşmenin yürürlüğe girdiği gün olan 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü olarak ilan edildi. (EÜ/EÖ)