Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla ilgili eylem planını sunması için Hükümet’e 30 Eylül’e dek süre vermişti. Eylem planı, Komite’nin resmi internet sitesinde yayınlandı.
Hükümet, Demirtaş'ın hükümlü olarak 3 Kasım 2021 tarihinde mahkeme kararıyla şartlı tahliye edilebileceğini, bu gerçekleşmez ise cezasını 3 Ocak 2023 tarihine kadar tamamlayacağını yazdı.
Yargılandığı diğer iki dosya öne sürüldü
Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu, eylem planının kapsamıyla ilgili bianet’e yaptığı açıklamada, Hükümet’in konuyla ilgili temel argümanının değişmediğini belirtti:
“Eylem planında hem Demirtaş’ın yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davadaki ikinci tutukluluğuna hem de 2013 yılındaki Newroz konuşması nedeniyle verilen ve Yargıtayca onanan 4 yıl 8 aylık kesinleşmiş hapis cezasına vurgu yapılarak, halihazırda hükümlü olduğu ifade ediliyor.
“Hükümet, iki dosyanın da AİHM Büyük Daire’nin verdiği karaırn kapsamında olmadığını, ayrı yargı süreçleri olduğunu öne sürüyor. Yani, bir dosyadan tutuklu, diğer dosyadan hükümlü olduğu için tahliye verilen dosyanın kapsamına girmediği argümanını savunuyor.”
Komite “derhal tahliye” demişti
Avukat Molu, Hükümet’in bu argümanıyla ilgili daha önce Bakanlar Komitesi’nin değerlendirme yaptığını ifade etti:
“Bakanlar Komitesi kararında zaten, hükümlü olduğu dosyada (şu anda AYM önünde) verilen hapis cezasının bozulmasını talep etmişti. Komite ayrıca, Demirtaş’a, siyasi ifade özgürlüğü kapsamına giren konuşmaları sebebiyle açılan soruşturma ve kovuşturmaların kaldırılması veya beraat verilmesini talep etmişti. Biz de avukatları olarak bu kararı tüm mahkemelere bildirdik ancak halen bir adım atılmış değil.”
“Hükümet’in argümanı doğru değil”
Benan Molu, Hükümet’in argümanına dayanak gösterdiği iki dosyanın da AİHM Büyük Daire kararında da geçtiğini söyledi: “AİHM bu dosyaların zaten ifade özgürlüğü kapsamındaki açıklamaları gerekçesiyle açıldığını ve serbest kalmasını engellemeye yönelik kararlar olduğu değerlendirmesini yapmıştı.”
“Dolayısıyla Hükümet’in argümanı doğru değil” diyen Benan Molu, “Amaç Demirtaş’ı hapishanede tutup önümüzdeki seçimde aday olmasını engellemek” diye konuştu.
Bu eylem planına karşı Demirtaş’ın avukatları da bildirimde bulunacak. Komite’nin 30 Kasım - 2 Aralık’ta yapılacak ilk toplantısında tüm yanıtları değerlendirerek bir karar açıklaması bekleniyor.
Mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti
TIKLAYIN - “Demirtaş, siyasetten silinmek için tutuklandı”
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’la ilgili kararlarını 17 Eylül’de açıkladı.
Komite, bir kez daha Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti. Propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş'ı cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı taşıdığını ifade etti.
HDP: Ağır sonuçları olabilir
HDP, karara uymamanın ağır sonuçları olabileceğini açıklamıştı:
“Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin üye devletlerin üyeliğini askıya alma ve üye devletleri üyelikten atma yetkisine sahip olduğu göz önüne alındığında, verilen karara uyulmaması halinde ağır sonuçların alınacağı ortadadır.” (AS)