39 emekçi örgütü ve hak kuruluşu bir araya gelerek, hükümetin İş Kanunu'nda eski hükümlülere istihdam sağlanmasını öngören düzenlemenin kaldırılmasıyla ilgili girişimi geri çekmesini istedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) istihdam paketi kapsamında böyle bir değişiklik planladığını belirten kuruluşlar, bunun "sosyal adaleti zedeleyeceğini" vurguladı.
İstihdam paketi kısa süre önce özellikle kadın çalışanların haklarını ortadan kaldırılan kreş zorunluluğunun çıkarılması gibi önerilerle gündeme gelmiş ve eleştirilmişti.
İş Kanunu
Halen 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30. maddesine göre 50'den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde belli oranda özürlü, hükümlü ve "terör mağduru" istihdam etme zorunluluğu var.
Buna göre,
- Kamu işyerlerinde yüzde 4 oranında özürlü ve yüzde 2 oranında hükümlü çalıştırılacak.
- Özel işyerlerinde de yüzde 3 oranında özürlü, yüzde 1 oranında eski hükümlü ve yüzde 2 oranında "terör mağduru" çalıştırma zorunluluğu var.
- Buna aykırı davrananlara verilen para cezaları Türkiye İş Kurumu'nca istihdam garantili meslek kursları için harcanıyor.
AKP, bu düzenlemenin "eski hükümlüleri damgaladığını" ve "özel sektörü kaçak işçi çalıştırmaya ittiğini" iddia ediyor.
Hükümlüleri ömür boyu mahkum etmek
Kuruluşların itiraz gerekçeleri şöyle:
- Yasa kapsamında bugüne kadar işe giren binlerce eski hükümlü işsiz kalacak. İş-Kur'a göre bu sayı şu an 14 bin 648. Aileleriyle birlikte 60 bin kişi bu değişiklikten etkilenecek.
- Şu an cezaevinde bulunan kişi sayısı 100 bine yaklaştı. Bu kişilerin de işsiz kalması ihtimali var. Bir hükümlünün devlete aylık maliyetinin 900 YTL olduğu, sadece bugün ve sadece cezaevlerinde sayıları 100 bine yaklaşan hükümlü olduğu düşünüldüğünde bir aylık maliyetin 90 milyon YTL olduğu görülecektir. İşsizliğin cezaevlerindeki doluluk oranını arttıracağını ileri sürmek kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Oranlar artırılsın
Bu değişikliğin hükümet programına da aykırı olduğunu vurgulayan kuruluşlar, maddenin bu şekliyle kalmasını, özel sektörde istihdam oranının artırılmasını talep ediyor.
Eski hükümlülerin damgalanmasını önlemek için önlem alınmasını isteyen kuruluşlar tahliye öncesinde istihdam ve eğitim olanaklarının da artırılmasını istiyor.
"Amacımız suçluyu korumak değil. Suç işleyen cezasını çekmeli. Ancak bütün suçları, ömür boyu mahkûmiyete çevirmek isteyen her türlü anlayışa karşıyız." (EÜ/GG)
Bildiriye imza atan kuruluşlar
AGD, ASKOM, BEM BİR SEN, BEYAZAY, BTH, BÜRO MEMURSEN, CANSUYU, DİN GÖREVLİLERİ KÜLTÜR VAKFI, DİYANETSEN, EĞİTİM BİR SEN, EHAD, EMEKLİBİR SEN, ENERJİ BİRSEN, ESAM, ESDER, HAK İŞ SEN, HİZMET İŞ SEN, HUKUK-DER, HÜ-DER, IŞILAY, KOSGEB, MAH.İD. DERNEĞİ, MEMURSEN, MÜSİAD, ÖZ-GE DER, ÖĞDER, ÖZ İPLİK İŞ SEN, SAĞLIK-DER, SAĞLIKSEN, SAĞLIK VE SOS. YARD. VAKFI, TAKVA, TEKDER, TİMDER, TOÇ BİR SEN, TÜM İŞÇİ EMEK DER, ULAŞSEN, ULUSLAR ARASI GENÇLİK FORUMU DER, UMUTLAR SÖNMESİN DERNEĞİ, YİMDER.