Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu darbe iddialarıyla ilgilenen savcılık ve mahkemelere müdahale etmekle suçlarken, kurul üyeleri bakanlığın çalışmalarını engellediğini savunuyor.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara şube başkanı avukat Murat Yılmaz, bianet'e, hükümetin muhtemelen sorunu referanduma kadar donduracağını, ardından da HSYK'nin yapısı değişince atamaların yapılacağını söyledi.
Sorun, unvanlı hakim ve savcıların atamaları üzerindeki görüş ayrılığından kaynaklanıyor. Atamalar, bakanlığın hazırladığı taslak kararnamelerin HSYK'de görüşüldükten sonra onaylanmasıyla gerçekleşiyor. Kurulun üyesi olan Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarı, toplantılara katılmayarak onay çıkmasını engelleyebiliyor.
Bakanlığın iddiaları
Adalet Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
"HSYK üyelerince, 84 kişinin isimleri görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimleri ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmek üzere teklif edilmiştir. Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük öneriler de bulunmaktadır."
Bakanlık açıklamasında kararname taslaklarını geri çektiğini de söyledi.
HSYK'nin cevabı
HSYK'den yapılan yazılı açıklamadaysa, bazı özel yetkili mahkemelerden dava yoğunluğu nedeniyle ek üye talebi geldiği belirtildi. Bakanlığın bahsettiği önerinin de bu talepten kaynaklandığı vurgulanarak; süre giden yargılamalara müdahale iddiası reddedildi.
HSYK üyeleri ayrıca bakanlığın görüşülmekte olan bir kararnameyi geri çekme yetkisi olmadığını da söyledi.
Bakan Ergin'se "Madem mahkemelerden böyle bir istek geldi, neden üyeler görevden alınmak isteniyor" dedi.
Referandum
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'nde yaptığı konuşmada varolan kurulu eleştirdi, referanduma sunulan değişikliği savundu.
"Yine ideolojik yaklaşımlar devreye giriyor. Bir anda bakıyorsunuz bir mahkemenin tamamını neredeyse lağvetmiş. (...) Ya bunlar savcı ve hakim arkadaşlarına bile inanmıyor ve güvenmiyorlar. Çünkü tezgahı kurmuşlar. Şimdi tezgah bozuldu."
HSYK şu an bakan ve müsteşarın yanı sıra Yargıtay ve Danıştay'dan gösterilen adaylar arasından cumhurbaşkanının seçtiği beş asıl beş yedek üyeden oluşuyor.
12 Eylül'de oylanacak değişiklik önerisinde üye sayısı 22 asıl, 12 yedek. Hukuk fakülteleri, avukatlar, hakim ve savcılar arasıdan da üye seçilecek. Başkan yine Adalet Bakanı.
Yılmaz, üye sayısını artımanın HSYK'nin özerkliğini sağlamayacağını, daha fazla siyasi etkiye açık hale geleceğini belirtti.
"Yargı bağımsızlığının gelişimi açısından fazla fark yok ama güçler yer değiştirecek. Bugün HSYK hükümetin iddia ettiği gibi Ergenekon'un elindeyse, referandumdan evet çıkarsa AKP'nin, sonra da iktidara kim gelirse onun etkisine geçecek." (EÜ)