Fotoğraf ve Haber: JinNews
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, mültecilerin durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Edirne’de yaşanan insani krizde Türkiye ve Avrupa’nın sorumluluğuna dikkat çekerek, “Göçmenlerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli, hükümet göçmenleri güvensiz geçiş yollarına yönlendirmekten vazgeçmelidir” dedi.
TIKLAYIN - Stelyo Berberakis: Yunanistan Halkı Türkiye'nin Ağır Bir Sorumluluk Aldığının Farkında
TIKLAYIN - Midilli Adasına Kaos ve Gerginlik Hakim
JinNews'in haberine göre, İHD İstanbul Şube’deki basın toplantısında kurumlar adına basına açıklama yapan Başak Kocadost, İdlib saldırısıyla birlikte Türkiye için sonuçları çok ağır bir hal alan çatışmaların, Suriye’de yaşanan insani krizi daha da derinleştirdiğini söyledi.
"Avrupa suça ortak alıyor"
Kocadost şunları söyledi:
“Sınırda yaşanan insani felaketin siyasi iktidar ve yaygın medya tarafından görmezden geliniyor. İpsala ve Pazarkule sınır kapılarında bekleyen mültecilerin içecek su, süt, mama, bebek bezi dahi bulamıyor. Sınırda bekleyenlerin yağmur ve kış soğuğuna rağmen geceyi dışarıda geçiriyor. İnsan hayatını ve temel insan haklarından biri olan iltica hakkını bu şekilde, pazarlık konusu etmek gayri insani olduğu gibi, Türkiye devletinin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerinin de ihlali niteliğindedir ve telafisi imkansız zararlara yol açan büyük bir suçtur.”
“Kendi üzerlerinden sorumluluğu atmak için yıllardır göçmenlerin Türkiye’de yaşadıkları hak ihlallerini görmezden geldiler. Geri kabul anlaşmaları ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde de düzenlenen mültecilik hakkını ihlal ettiler. Bugün ise sınırlarını daha da sıkı kapatarak, kendileri ve çocukları için daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya gitmeye çalışan yüz binlerce göçmenin hayatını doğrudan tehlikeye atmakta ve bu suça ortak olmaktadırlar.”
“800 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı”
Kocadost olarak Birleşmiş Milletlerin (BM) geçen günlerde yayımladığı raporda yer alan verileri paylaştı:
“Rapora göre, 1 Aralık-12 Şubat tarihleri arasında yüzde 60’ı çocuk olmak üzere 800 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kadınlar ve çocuklar bu toplamın yüzde 81’ini oluşturuyor. Bu tarihler arasında yerinden edilen sivillerden yaklaşık 550 bin kişi İdlib bölgesinin diğer mahallerine giderken, diğer 250 bin kişi ise Afrin, Cinderes, Al Bab, Azez gibi bölgelere sığınmak zorunda kaldı. Sadece 9-12 Şubat tarihleri arasında yerinden edilenlerin sayısı ise 140 binin üzerinde. Bu kişilerin yüzde 17’si kamplarda kalırken, yüzde 12’si bireysel çadırlarda, yüzde 15’i ise bitmemiş binalarda kalıyor. 82 bin kişi ise açık havada ağaçların altında kalıyor.”
Kocadost insani krizin son bulması için şu taleplerde bulundu: "* Suriye'deki çatışmalar derhal durdurulmalı, tüm dış güçler ülkeyi terk etmeli ve Suriye halkının kendi geleceğini özgürce ve demokratik şartlar altında tayin edebileceği koşullar yaratılmalıdır. * Savaştan kaçarak Türkiye sınırına sığınan göçmenler için sınırlar açılmalı, göçmenlerin yaşam ve sığınma hakkına saygı gösterilmelidir. * Türkiye, Cenevre Mülteci Sözleşmesi'ne koyduğu sınırlamayı kaldırmalı, zulümden kaçan herkese mültecilik statüsü tanımalıdır. * Avrupa devletleri, Türkiye'yi sınır bekçisi olarak tutma politikasına son vermeli ve kapılarını göçmenler için açmalıdır. * Göçmenleri Türkiye'ye hapseden AB-Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması iptal edilmelidir. * Göçmenlerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli, hükümet göçmenleri güvensiz geçiş yollarına yönlendirmekten vazgeçmelidir. * Tüm göçmenlerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim hakları tanınmalı, insani ihtiyaçları derhal karşılanmalıdır. * Hiç kimse nedensiz göçmez, bütün sınırlar açılmalıdır." |
(EMK)