Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey'de (ECOSOC) danışman statüsü kazanırken Türkiye oylamada çekimser kaldı.
Pakistan, Rusya, Venezüela ve Çin'in de aralarında olduğu 13 ülke örgütün aleyhinde; Avrupa ülkeleri, Brezilya, ABD ve Japonya'nın da aralarında olduğu 23 ülkeyse lehinde oy kullandı. Türkiye çekimser kalan 13 ülke arasında.
IGLHRC yöneticisi Cary Alan Johnson 19 Temmuz'da alınan kararı "Bu lezbiyen, gey, biseksüel ve transların canlı bir sivil toplumun parçası olarak Birleşmiş Milletler içinde söz hakkı olduğunu doğrulayan bir karar oldu" dedi.
"Buaradaki açık mesaj, bu seslerin susturulamayacağı ve insan haklarının toplumsal cinsiyet ya da cinsel yönelime göre kısıtlanamayacağıdır."
BM'de benzer statü kazanan ve LGBT hakları üzerine çalışan 10. örgüt olan IGLHRC için bir mesaj yayınlayan ABD başkanı Barack Obama da "Bu kararla BM üzerinde yükseldiği ideallere bir adım daha yaklaşmış oldu" dedi.
Hükümet ya çekimser, ya ayrımcı
Kararın önemi, üç yıl süren bir mücadelenin sonunda alınmış olmasından da geliyor. Örgütün başvurusu, gereklilikleri karşılamasına rağmen kabul edilmemişti. Hazirandaki toplantıda oylamanın yapılması engellenirken Türkiye yine çekimser kalmıştı.
Bu gelişmenin ardından 59 ülkeden 200'den fazla örgüt BM üyesi devletlere bir mektup göndererek, bu ayrımcı uygulamayı kınamış ve IGLHRC'nin üyeliğine herkesi destek vermeyi çağırmıştı. Mektubu imzalayanlar arasında Türkiye'den Kaos GL ve Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler de vardı.
Türkiye'de hükümet LGBT bireylerin haklarını güvenceye almak konusunda adım atmaktan çekiniyor. Son olarak Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf "eşcinselliğin hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini" söylemişti. Kavaf bu sözlerini düzeltmeyi reddederken "yaşamboyu hormonlu domates ödülü"nü kazandı.
İktidar, referanduma sunulacak anayasa değişiklik paketinde de LGBT örgütlerinin eşitliği düzenleyen 10. maddeye "cinsel yönelim"in de eklenmesi talebini görmezden geldi.
ECOSOC, sivil toplum örgütlerinin de BM çalışmalarına katılmalarının önünü açıyor. Bugün 3 binden fazla STK danışman statüsü kazanmış durumda. Statü, ECOSOC'a bağlı 19 üyeli STK Komitesi'nin kararıyla alınıyor. (EÜ)