"Yapılan açıklamalar ve uygulamaların altında eczacıları kendi örgütlerine karşı kışkırtma çabası var. Hükümet, Sağlık Bakanlığının da katkılarıyla eczacıları birbirine düşürerek birliği bozmaya çalışıyor."
Sigortalıların eczanelerden ilaç alabilmesini sağlayan protokol konusunda anlaşmazlık sürerken, Eczacının Sesi grubundan Hakan Gençosmanoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın "gerekirse eczacılarla tek tek anlaşırız" açıklamasını böyle yorumladı ve ekledi:
"Bu saldırılara karşı örgütlülüğümüzü ve birliğimizi koruyarak direneceğiz ve hakkımızı aramaya devam edeceğiz."
"TEB'in olmadığı bir düzenleme hukuksuzdur"
51 eczacı odası ve 20 binden fazla eczacının örgütlü olduğu Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri nedeniyle hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hem de Maliye Bakanlığıyla sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan sözleşmeleri feshettiklerini duyurmuştu.
Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı "gerekirse eczacılarla tek tek anlaşırız" derken, SGK de TEB'i dışarıda bırakacak bir düzenleme hazırladığını açıkladı.
TEB'in eczacıların yasal temsilcisi olduğunu ve örgütü dışarıda bırakacak bir uygulamanın hukuki olarak mümkün olmadığını belirten Gençosmanoğlu "Buna rağmen hukuksuz bir yola gidilerek bu mümkün kılınabilir" diye konuştu.
"Eczacılık yasasında talep edilen değişiklik masum değil"
Hükümetin 6197 sayılı eczacılık yasasında yapmak istediği değişikliğin ilk bakışta masum göründüğünü, ancak daha önce yapılan Madencilik ve İmar yasaları gibi bu değişikliğin rant alanı yaratacağını ifade eden Gençosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yasada yapılacak değişiklikle eczacının eczane sahibi olması ortadan kaldırılacak. Bu değişiklik zincir eczanelerin önünü açacak. Yani işi eczacılık olmayan gruplar, şirketler de eczane sahibi olabilecek."
"Halkı mağdur eden eczacı değil, hükümet"
"Mevcut protokol, eczacıların iskonto oranıyla ilgili sorunların giderilmemesi halinde sözleşme 1 Şubat'ta feshedilecek diyor. Bunu zamanında hükümet kabul etti. Ancak bu konuda hiçbir adım atılmadı."
Basının sözleşme feshini yanlış anladığını ve halka yanlış aktardığına dikkat çeken Gençosmanoğlu "Hastalar şu an eczanelerden ilaç alamayacaklarını sanıyorlar. Oysa ki hükümete de bildirdiğimiz gibi eczanelerden ilaç satılmama uygulaması 1 Şubat'ta başlayacak" dedi.
Çıkan haberlerin ortaya çıkan mağduriyetin sorumlusu olarak eczacıları gösterdiğini ifade eden Gençosmanoğlu "mağduriyetin sorumlusu eczacılar değil hükümettir" şeklinde konuştu.
20 bin eczacı Ankara'da buluştu
TEB çağrısıyla geçtiğimiz 21 Aralık Pazar günü Ankara'da bir araya gelen yaklaşık 20 bin eczacı ve sağlık çalışanı, hükümetin hazırladığı yasa taslağıyla sermaye sahiplerinin eczanelere ortak olmasının önünün açıldığını söylemiş ve taslağın geri çekilmesini istemişti. (BÇ)