Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere başlama tarihi alınmasını 2005'in en önemli gelişmesi gören Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) yeni Genel Başkanı Ahmet Abakay ise AB zorlamaları olmasaydı, demokratikleşme yolunda gelişme yaşanamayacağını düşünüyor.
2006'ta yapılması gerekenleri bianet'e değerlendirirken Erinç, hükümetten reformlara yönelik karışık tutumunu düzeltmesini, ÇGD'li Abakay ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarının uygulamada esas alınmasını istiyor.
Erinç: 288 ve 301 eleştirileri reddedildi, böyle oldu
"Geçen yıl Basın Yasası'nda para cezası öngörülen bazı suç tanımlarının da hapis cezası öngörülerek yeni TCK'yı aktarılmasının yaratacağı durumu söylemekle geçirdik," diyen Erinç,"adil yargıyı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288. madde ile, "Türklüğü, Cumhuriyet ve Devlet organlarının alenen aşağılama" bağlıklı 301. maddede değişiklik yapılması taleplerinin ısrarla reddedildiğini hatırlatıyor.
"İşte bugün ise bu iki madde sorunların odağında yer alıyor. Çözümün de bu maddelerin değiştirilmesinden geçiyor."
Gazetecilerin "Adliye provası" yetmedi!
TGC, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve ÇGD İstanbul Şubesi'nin desteğiyle, TCK yürürlüğe girmeden önce, 17 Mart 2005'te, "adliye yollarına düşecek olan gazetecilere bir alıştırma" olarak protesto eylemi gerçekleştirmişti.
Cemiyetin Cağaloğlu binasından başlayan yürüyüş, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nin önünde son bulmuştu.
Ulusal meslek örgütleri ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FİJ) gibi uluslararası basın özgürlüğü kuruluşlarının uyarılarına rağmen Ceza Kanunu, yürürlük tarihi 1 Nisan 2005'ten 1 Haziran 2005'e ertelendikten sonra kısmi değişiklik yapılarak uygulamaya sokulmuştu.
"Hükümet ve AKP ortak bir görüşe varmalı"
TGC olarak, TCK'daki 26 maddenin gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gerekse AİHM kararlarına aykırı olduğunu hem yetkililere hem de kamuoyuna ilettiklerini hatırlatan Erinç, çabalar sonucu aralarında 305. maddedeki kısmi düzeltmenin de yer aldığı 13 maddenin değiştirildiğini ifade etti.
"Hem yargıya 'bu maddeleri uygula' demek, hem de 'bu maddeleri görmezden gel' yaklaşımı hükümetin geleneksel tutumunun değişmediğini gösteriyor. Öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti ve parti yöneticileri bu konuda ortak bir görüşe varmak zorundalar."
Abakay : İcraatlarda AİHM içtihatlar esas alınsın
ÇGD Başkanı Abakay AB üyeliğinin yarattığı zorlamayla Türkiye'nin hukuk, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü alanlarında önemli ve gerekli hukuksal düzenlemelere gittiğini söylüyor.
"Kağıt üzerinde büyük ölçüde demokratik hale getirilen yasalar, 2006'da uygulamada, vicdanlarda ve kafalarda da benimsenmek durumunda."
Abakay, öncelikle yargı organları ve yürütme icraatlarının AİHM karar, gerekçe ve içtihatlarını esas alması gerektiğini savunuyor.
Ekşi : İçinde bulunduğumuz durum sürpriz değil
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi de, iletişim özgürlüğü anlamında içinde bulunulan durumun bir sürpriz sayılamayacağını yıl sonu basın toplantısında açıklamıştı.
Ekşi, "Hatta karşılaşmaya mecbur kalacağımız çok daha vahim durumların başında olduğumuzu söylemek zorundayız" diyerek de uyarmıştı.
Toplantıda, Konsey Yüksek Kurul üyesi avukat Turgut Kazan da, başta 301. maddeye işaret ederek, "Bu maddeler doğru, hukuka uygun ve para cezası olarak sınırlandırılması şartıyla yeniden yazılmalıdır" demişti. (EÖ)