10 gazetecinin yargılandığı beş davadan birinde verilen 10 milyarlık ceza onanmayı bekliyor.
Köşe yazısına 10 milyarlık dava
Başbakan Erdoğan, ister ulusal medyada isterse yerel medyada çıksın, kendisi ile ilgili haberlere dava açma konusunda hiç de çekingen davranmıyor.
Bir yazısında Başbakanın Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) referandum öncesinde Tüürkiye'de açıklama yapmak isteyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Dentaş'a "Git ne konuşuyorsan KKTC'de konuş" demesine tepki gösteren Gaziantep "Zafer" gazetesi yazarı Halil Eyyüboğlu'na 10 milyarlık tazminat davası açıldı.
"Kıbrıs'tan sonra Kürdistan mı?" başlıklı yazı nedeniyle Eyyüboğlu ile birlikte gazete sahibi İsmet Atar ile yazı işleri müdürü Atilla Konukoğlu da Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılanıyorlar.
Başbakanın avukatı Ertuğrul Kaya'nın ifade vermesi için davaya 3 Ocak 2005'te devam edecek.
Yerel basına kedi resmi davası
Eskişehir'de yayımlanan "Sakarya" gazetesine de, "Cumhuriyet" gazetesi çizeri Musa Kart'a ait ve Başbakanı kedi şeklinde gösteren bir karikatürüne yer verdiği için 10 milyarlık manevi tazminat davası açıldı.
Sakarya gazetesi sahibi Üstün Ünüdür ve yazı işleri müdürü Hakkı Sağlam da Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davada yargılanıyorlar. Gazetecilere, aynı karikatürden ceza davası kapsamında bir de hazırlık soruşturması yürütüldüğü belirtildi.
Gazetenin 12 Mayıs 2004 tarihli nüshasında, çizer Kart'ın, Başbakanı kedi kılığında önündeki iki yumağa dolanmış halde gösteren karikatürüne yer verildiği için dava açıldı.
Karikatüre, "hükümetin çalışmalarda halka güvence vermesine karşılık işlerin birbirine dolanması"nı anlatmak için yer verildi.
Başbakan 10 milyar kazandı
Başbakanın karikatüre karşı tavrı hatırlanacağı gibi bununla sınırlı değil. Danışmanı Zapsu'yu sırtında gösterilen Erdoğan'ın açtığı davada "Günlük Evrensel" gazetesi, 10 milyar lira ödemeye mahkum etti.
Haberde, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Başbakan Erdoğan'ın politikalarında Cüneyt Zapsu'nun etkisine değinilerek, Zapsu'nun Erdoğan'ın ABD bağlantılarını gerçekleştiren kişi olduğu anlatılıyordu.
Davada, gazete sahibi Fevzi Saygılı, sorumlu yazı işleri müdürü Taylan Bilgiç, köşe yazarı Bahadır Özgür ve karikatürist Sefer Selvi de yargılandı. Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, gerekçeli kararında da "karikatürü estetik ve etik bulmadığını" açıklamıştı.
Başbakan'dan sonra danışmanı da dava açtı
Bu dava sürerken Başbakanın Danışmanı Zapsu da, gazeteye 5 milyarlık manevi tazminat davası açtı. Gazetenin 5 Nisan 2004 tarihli nüshasında yayımlanan "AKP'nin Derin Başkanı" başlıklı haberi ve ona eşlik eden karikatürü gerekçe göstermişti.
30 Nisan'da şikayetini ileten Zapsu, Erdoğan'ın dava açtığı karikatürünün yer aldığı haberde "gerçekdışı iddialarla karalandığı, küçük düşürüldüğü, toplum önünde yanlış tanıtıldığı"nı iddia etti.
Birgün'e 50 milyarlık dava
Pamukova tren kazası sonrasında istifa etmeyi reddeden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, basında çıkan haberler nedeniyle basına davalar açtı. "Birgün" gazetesine, kaza ile ilgili haber ve köşe yazısı nedeniyle açılan 50 milyarlık tazminat davası da sürüyor.
Gazetenin 13 Ağustos 2004 tarihli nüshasında çıkan ve Bakanlığı suçlayan haber ile yazar Saruhan Oluç'a ait köşe yazısı nedeniyle 25 Ağustos'ta dava açılmıştı. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşması bu ay görülecek.
1.5 trilyon liralık tazminat
Hürriyet gazetesinde dün (Pazar) yer verilen bir haberde ise Başbakanın, kişilik haklarına saldırıldığı ve hakaret içerdiği gerekçesiyle şimdiye kadar 60 yayın kuruluşu ve gazeteciye toplam 1.5 trilyon liralık tazminat davası açtığına yer verildi. (EÖ/BB)