Türkiye'deki yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili davada nihai kararın çıkacağı duruşma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'de görüldü.
Dava, 2002 seçimlerinde Şırnak'tan Demokratik Halk Partisi (DEHAP) adayı olan, ancak yüzde 45,95 oy almalarına karşın baraj nedeniyle milletvekili olamayan Resul Sadak'ın ve Mehmet Yunak'ın başvurusuyla açılmıştı.
bianet'in görüştüğü Sadak ve Yunak'ın avukatı Tahir Elçi, kararın bir aya kadar açıklanmasını beklediğini iletti. Büyük Daire'nin verdiği kararın temyiz olanağı yok.
Hükümet: Bağımsız adaylar Meclis'e girdi
Elçi, hükümet temsilcilerinin mahkemede, barajı savunurken şu savları ileri sürdüklerini söyledi.
- Baraj siyasi istikrar için gerekli. 1980 öncesinde iktidarlar çok sık değişiyordu.
- Baraj siyasi temsile engel değil; bağımsız adaylar Meclis'e giriyor. Meclis'te Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) milletvekilleri var.
Elçi: 2002'de Şırnak'ta oyların yüzde 76'sı boşa gitti
Elçi'yse, duruşmada savlarının 2002 seçimlerine dair olduğunu, Türkiye'de oyların yüzde 45,3'ünün, Şırnak'taysa yüzde 76'sının boşa gittiğini, bağımsız adaylığınsa siyasi temsilde siyasi partilerin yerini tutmayacağını söylediklerini aktardı.
AİHM baraj yüksekliğini saptamış, "Karışamayız" demişti
AİHM Ocak 2007'deki ikiye karşı beş oyla verdiği Daire kararında, Türkiye'de seçim barajının aşırı yüksek olduğunu, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin hiçbirinde bu kadar yüksek baraj olmadığını, 2002'deki seçimlerde Türkiye'nin 1946'dan bu yana "temsil gücü en az bir parlamento"ya sahip olduğunu, oyların yüzde 45,3'ünün ve 14,5 milyon seçmenin iradesinin meclise yansıyamadığını saptamıştı.
Ancak kararda, "mahkemenin ulusal hükümetlerin seçim sistemindeki düzenlemelerine karışma yetkisi yok" da deniyordu.
Sadak ve Yunak, barajın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) Ek 1 Protokolü'nün serbest seçim hakkına dair 3. maddesini ihlal ettiğini savunuyor. (TK)