Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) güvencesi olmayan hamilelere ücretsiz muayene ve doğum uygulamasını kaldırmasıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Türk Tabipler Birliği (TTB) Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu üyesi Dr. Osman Öztürk, "Bu durumun yoksulları etkileyeceğini, SGK'nin yoksul kadınların ilk ve orta çağlarda olduğu gibi evlerinde, sağlıksız ortamlarda doğum yapmaya mecbur bıraktığını" söyledi.
Ücretsiz muayene ve doğum uygulamasının temel haklardan biri olduğunu belirten Öztürk, "SGK'nin bu tutumu akla ve vicdana aykırıdır" diye konuştu.
2008 yılında bu uygulama ücretsizdi. Ancak bu yıl yayınlanan tebliğde ilgili maddenin kaldırıldığı ortaya çıktı.
"Bebekler için en riskli dönem sıfırla bir yaş arası"
Uygulamanın hem anne hem de çocuk sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk şunları söyledi:
"Bebek ölüm oranları ne kadar düşmüş olsa da Türkiye, yeni doğanlarla bir yaş arasındaki bebeklerin ölümlerinde sadece komşu ülkelerde Irak'a göre daha iyi. Çünkü bebek ölümlerindeki en riskli dönemler doğum ve çevresindeki dönem. SGK bu uygulamayla insanların evde, sağlıksız koşullarda doğum yapmalarını mecbur kılıyor. Bu hem anne hem de çocuk sağlığı açısından oldukça riskli."
"Milliyet gazetesinde bugün çıkan bir haberde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in uygulamanın devam ettiğini söylediğini" hatırlatan Öztürk, yürürlükteki 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası (SSGSS) yasasında eğer sigorta kapsamında değilseniz para ödemek zorunluluğunun olduğu bilgisini verdi.
Öztürk, yasadaki acil durum tanımının da sakıncalı olduğunu ve uygulamada da aksaklıklar yaşandığını kaydetti.
"Genel bir ilkedir; acil sağlık hizmetleri ücretsizdir. Zaten ilkesel düzeyde aksini düşünmek söz konusu değil. Trafik kazası geçirip ölüm tehlikesiyle yüz yüze olan ve hastaneye gelen birine para sormak mümkün değil zaten. Ancak burada acil tanımı çok geniş ve esnek. Bir çok durumda acil servise başvurulduğunda SGK onları acil olarak kabul etmeyip, sigortası da yoksa para ödemeye zorluyor zaten."
"Muayene ve doğum kapitalist ülkelerde bile ücretsiz"
Ücretsiz sağlık denildiğinde akla hemen sosyalist ülkelerin geldiğini, ancak bir çok kapitalsit ülkede de muayene ve doğum ücretinin alınmadığına dikkat çeken Öztürk dünyadaki uygulamalar birbirinden farklı olsa da konu anne-çocuk sağlığı olduğunda hepsi aynı yolu izliyor.
"Bazı ülkeler sağlık hizmetlerini vergiyle finanse eder. Bizde SSGSS sanki tek doğru, bütün dünyada da böyle oluyormuş gibi yansıtılıyor. Bir çok ülke herhangi bir prim toplamadan bir çok sağlık hizmetini ücretsiz yapıyor. sigortacılık geniş bir yelpaze. Ancak tüm ülkelerin ortaklaştığı birkaç uygulamadan biri ücretsiz muayene ve doğum uygulaması. Bu nedenle SGK'nin hizmeti kaldırması kabul edilemez."(BÇ)