Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Kazım Genç, katılanların Kadıköy meydanına sığmadığı ayrımcılığa karşı mitingin ardından, Alevilerin muhalefetinin gücünün, taleplerinin birleştirici olduğunun görüldüğünü söylüyor.
bianet'in dün (8 Kasım) İstanbul'da gerçekleşen "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" mitingiyle ilgili görüştüğü Genç, Alevilerin hak taleplerini özgürce ifade ettiğini, hükümetin "Alevi Çalıştayları"yla bu muhalefetin etkisini zayıflatmaya çalıştığını, ama bunun mümkün olmadığını artık görmesi gerektiğini belirtiyor.
Mitinge destek veren sendika, meslek örgütü, sol ve sosyal demokrat siyasi yapılara da teşekkür eden Genç, "Alevilerin taleplerinin, barış dilinin ne kadar birleştirici olduğunu da herkes görmeli" diye konuşuyor.
Genç'in saptama ve değerlendirmeleri şöyle.
AKP'ye dersler: AKP çalıştaylarla Alevilerin muhalefetinin etkisini zayıflatamayacağını artık görmeli. Sorunu gerçek muhataplarıyla, Alevilerle konuşmalı.
Geçen yıl 8 Kasım Ankara mitinginden sonra, hükümet "Alevi Çalıştayları"nı başlattı. Bu yıl 3 Haziran'daki toplantıda bütün Alevi örgütleri beş talepte uzlaştı: Zorunlu din derslerinin kaldırılması; Alevi köylerine cami yapılmaması ve imam atanmaması; cemevlerinin ibadet yeri olduğunun kabulü; Madımak'ın müze olması; ayrımcılığa son verilmesi. Ama hükümet bu konuların hiçbirinde adım atmıyor, sorunu Alevilerle değil, ilahiyatçılarla, Diyanet İşleri'yle görüşüyor.
Mitinge gelen herkese teşekkür: Dün Türkiye'nin demokratik muhalefeti diyebileceğimiz, emek örgütleri, meslek örgütleri, sol ve sosyal demokrat siyasi yapıların hepsi Kadıköy'deydi. Birkaç istisna hariç hepsi, Alevilerin taleplerinin altına kendi imzalarını attıkları pankartlarla, dövizlerle geldi. Hepsine çok teşekkür ediyoruz.
Alevi toplumu artık suskun değil: Alevi artık kendini, hak taleplerini özgürce dile getiriyor. Artık komşusuna, arkadaşına özgürce "Ben Aleviyim, kardeşiz" diyebiliyoruz insanlar. Yavuz Selim döneminde Alevileri katle yönelten fetvalardan beri dışlanan toplumun, Ankara ve İstanbul mitinglerinden sonra artık kendine güveninin oluştuğunu görüyoruz.
Ayrımcılığa karşı taleplerimiz birleştirici: Biz herkes için ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Bu Alevi kültüründe var olan demokrasi, çoğulculuk talebidir. Miting, bize bu talebin ne kadar birleştirici olduğunu gösterdi. Kim ayrımcılık hissediyorsa, bu mitingde kendine bir yer buldu. Mitingden önce İstiklal Caddesi'nde insanları davet ettiğimiz sırada yanıma iki genç yaklaştı; "Sizlere en yakın bizleriz. Ermeni'yiz" dediler. Ayrımcılığa karşı mücadele başarıya ulaşırsa, demokrasi yerleşir ve herkes kendini gönüllü yurttaş görür. (TK)