Türkiye, sokağa çıkma yasaklarının olduğu yerlerde yaralanan sivillere sağlık yardımı gönderilmesiyle ilgili tedbir kararlarını neden uygulamadığıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderdiği yanıtta, sorumluluğu kabul etmedi:
TIKLAYIN - AİHM, KARARLARINI UYGULAMAYAN HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA İSTEDİ
“Hükümet, teröristlerce döşenen patlayıcı tuzakları ve açılan ateşleri göz önünde bulundurarak, Devlet’in, ambulansın acil durum araması yapılan yere ulaşma konusundaki başarısızlıktan mesul tutulamayacağını düşünmektedir.”
Sokağa çıkma yasaklarının da “kamu düzeni sağlandıktan sonra” kaldırılacağını ifade etti.
“Çatışma var, ambulans giremiyor”
19 Ocak’ta AİHM, Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaralanan ve hastaneye götürülemeyen Orhan Tunç’la ilgili tedbir kararı verdi. Karar uygulanmayınca 20 Ocak’ta AİHM Türkiye’den açıklama istedi. Açıklama, 22 Ocak’ta mahkemeye gönderildi.
Türkiye açıklamasında, tedbir kararının verildiği gün yetkililere bildirildiğini, Şırnak Valiliğinin de sözlü ve yazılı olarak, ilgili bütün yetkililere geçici tedbir kararının uygulanması için talimat verdiğini ileri sürdü.
Tunç’a neden ambulans gönderilmediğini de şöyle açıkladı:
“Sorumlu bütün yetkililer geçici tedbir kararının uygulanması anlayışıyla harekete geçti. Maalesef, PKK/KCK üyeleri Nur, Cudi, Sur, ve Yafes ilçe ve mahallerindeki yol ve caddelere güvenlik güçleri ve araçların girmesini engellemek için el yapımı patlayıcılar döşemiştir.”
“Aynı patlayıcılar başvuru sahibinin erkek kardeşi Orhan Tunç’un bulunduğu söylenen Cudi mahallesindeki Ömer Hayyam sokağına da döşenmiş olduğundan, terörist organizasyonun üyeleri ve bomba tuzaklarını imha etmek için çalışmalar yapan güvenlik güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşanmaktadır.”
“Güvenlik güçleri bölgeyi henüz kontrol altına almamış olduğundan, ambulans halen başvuru sahibinin erkek kardeşinin bulunduğu söylenilen Ömer Hayyam sokağına girememektedir.”
Yardıma gidenlere ateş açıldığını reddetti
AİHM’e gönderilen açıklamada, aralarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın olduğu gruba ateş açıldığının doğru olmadığı iddia edildi:
TIKLAYIN - İMC TV KAMERAMANI REFİK TEKİN CİZRE’DE VURULDU
“Hükümet şunun altını çizmek ister ki zırhlı araçların Cizre Belediyesine ait ambulanslara ateş açtığı suçlaması tamamen gerçek dışı ve temelsizdir. Zaten, ambulans şoförü ve cenaze taşıma aracı şoförü de bu iddianın doğru olmadığını belirtti.”
Tedbir kararları uygulanmadı
Demir’in başvurusunu gerçekleştirdiği ve hastaneye gidebilmesi için ambulans gönderilmesi yönünde tedbir kararı verilen Serhat Altun tedavi edilemeyerek hayatını kaybetti.
Yine aynı şekilde AİHM’in tedbir kararı verdiği Hüseyin Paksoy da Şırnak’ın Cizre ilçesinde dört gün ambulans bekledikten sonra hayatını kaybetti.
Cizre’de yaralı olarak bekletilen Orhan Tunç da halen hastaneye ulaştırılamadı.
Üniversite öğrencisi Cihan Karaman da hakkında verilen tedbir kararına rağmen hastaneye götürülemedi, yaşamını yitirdi. (AS)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı