İnsan Hakları Derneği (İHD) Geri Çekilmeyi ve Çözüm Sürecini İzleme Komisyonu, geri çekilmenin yıldönümünde süreci değerlendiren raporunu açıkladı.
Hükümetin somut adımlar atmaması nedeniyle 2013'ün eylül ayında çekilmelerin durduğuna dikkat çekilen raporda, hükümetin çözüm süreciyle ilgili adımları yasal güvence altına alması ve PKK'nin de geri çekilmeyi yeniden başlatması talep edildi.
Karekol önünde yapıldı
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisi üzerine 8 Mayıs 2013'te gerillalar geri çekilme başlatmıştı.
Rapor, geri çekilmenin başlamasından sonra hükümetin inşa etmeye giriştiği buna dönük 28 Haziran 2013'deki protestolarda Medeni Yıldırım'ın askerlerin sıktığı kurşunlar sonucu hayatını kaybettiği Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bulunan Kayacık köyü karakolu önünde açıklandı.
Lice Belediyesi Eş Başkanı Rezan Zuğurli, İHD yöneticilerinin de katıldığı açıklamada, raporu İHD Genel Başkan Yardımcı avukat Serdar Çelebi okundu.
Eylülde geri çekilme durdu
Çelebi, gelinen noktada AKP hükümetinin atması gereken demokratikleşme adımlarını atmaması yüzünden diyalog sürecinin ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
Çekilen gerilla sayısı konusunda iki taraftan polemik yaratan farklı açıklamalar yapılmışsa da, yoğun bir çekilmenin yaşandığını gözlemlediklerini kaydetti. Ancak hükümetin sorunun çözümü konusunda beklentileri karşılamaktan uzak tutumu nedeni ile geçtiğimiz yılın Eylül ayında geri çekilmelerin fiili olarak durdurulduğuna işaret etti.
Kalekol yapımları
Çelebi bölgede gerginliğe yol açan en önemli sorunun "kalekol" diye tabir edilen yüksek güvenlikli karakollar olduğunun altını çizdi.
"Milli Savunma Bakanlığı'nın da açıkladığı bilgilere göre, son bir yıl içerisinde bölge genelinde 341 yeni karakol yapımı ihale edildi. 102 adedinin inşaatları tamamlandı. 143'ünün inşaatı devam ediyor."
Güvenlik yolu ve barajları
Çelebi, "güvenlik barajı" olarak tabir edilen çok sayıda barajın yapımının ve bölge genelinde kırsal alanda askeri güvenlik nedeniyle yapılmakta olan 820 kilometre "güvenlik yolu"nun da önemli sorunlar olduğunu söyledi.
Koruculuk, mayınlar
Koruculuğun barışın önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çeken Çelebi, 2 bin civarında yeni korucu kadrosu açıldığını hatırlattı.
Bölgenin birçok alanında halen var olan mayınlı arazilerin, başta hayvancılık olmak üzere kırsal kesimde yaşayan halkın çalışmasını engellemekte olduğunu kaydeden Çelebi, insan yaşamı üzerinde de ciddi tehditler oluşturduğunu vurguladı. (NV)
Rapordaki öneriler şöyle:* Kalekol, baraj, güvenlik yolu yapımlarına bir an önce son verilmelidir. *Yeni korucu alım kadroları iptal edilerek, koruculuk sistemi tamamen kaldırılmalı, bu sistemin mensuplarının rehabilitasyonu ve toplumla entegrasyonunun sağlanacağı bir proje geliştirilmeli. * Mayınlı araziler bir an önce temizlenmeli, bu konuda imza atılan uluslararası sözleşmelerin gerekleri bir an önce yerine getirilmeli. * Barış sürecine yönelik müzakereler sürdürülmeli, ülkenin demokratikleşmesi önündeki engeller kaldırılmalı. * Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için başlatılan süreç bir takvime bağlanmalı ve TBMM sürece dahil edilmeli, sürecin yasal zemini hazırlanmalı atılmış ve atılacak tüm adımlar yasal dayanağa kavuşturulmalı. * Buna karşılık da PKK'nin silahlı güçlerinin geri çekilmesi süreci tekrar başlatmalı, elinde bulunan sivilleri bir an önce serbest bırakmalı ve sorunun müzakere ile çözümü konusunda üstüne düşeni yapmalı. * Abdullah Öcalan bir an önce özgürlüğüne kavuşmalı. |