Her geçen gün bir başka kişiye karşı kullanılan "Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddenin değiştirilmesi konusunda hükümet "sabırlı" bir tavır gösteriyor.
Başbakan "reform" için, Çiçek "milliyetçilik" için çalışıyor
30 Ekim'de 301. maddenin değiştirilmesi konusunda hükümetin bir çalışması bulunmadığını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) gibi işçi ve işveren kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, 301'in reformların yapısı ve ruhuna uygun olarak yeniden nasıl, ele alınabileceğine ilişkin seçenekleri incelediklerini açıkladı.
Erdoğan, "301'inci maddenin özgürlükçü bir yaklaşımla yorumlanması için yeni içtihatların ortaya çıkmasına ve zihniyet dönüşümüne ihtiyaç vardır. Bu da zaman alacaktır" da dedi.
Başbakanla yaptıkları toplantının ardından bir açıklama yapan İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Davut Ökütcü de, sivil toplum kuruluşlarının yeniden bir araya gelerek, 301. maddenin yanlış yorumlanabilecek bölümleri ile ilgili tespit yapacaklarını ve daha sonra yeniden başbakanla görüşeceklerini söyledi.
Rehn: Kritik zamandaki girişim memnuniyet verici
Erdoğan'ın bu açıklaması Avrupa Komisyonu'nun Genişlemesinden Sorumlu üyesi Oly Rehn'i memnun etmişti. Rehn, "Ortaya konulan bu niyetin somut adımlarla desteklenmesini ve bu yolda somut kararlar alınmasını bekliyoruz" demişti.
Rehn, İlerleme Raporu'nun açıklanacağı 8 Kasım öncesinde "kritik bir zamanda" başlatılan bu girişimin Türk sivil toplum örgütlerinin AB üyeliğine bağlılıklarını ortaya koymaları açısından anlamlı olduğunu da ifade etti.
Çiçek: Kravat değiştirir gibi yasa değiştiremeyiz
Başbakanın 11 sivil toplum kuruluşuyla yaptığı toplantının ardından kritik bir zamanda verdiği söz konusu mesaj, aslında son dönemde hükümetten çıkan en olumlu değerlendirme. Özellikle Hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, zaman zaman "301'i çıkardığımız gibi değiştirebiliriz de" sözlerine yer vermekle birlikte, "Kim 301'den şey oluyorsa, bir Batı ülkesinden hemencecik bir ödül veriyorlar", "Kravat değiştirir gibi yasa değiştiremeyiz, içtihatı beklemek lazım", "Kutsal değerlerimize hakareti özgür mü bırakalım?" şeklinde değişik açıklamalarda da bulundu.
Çiçek, en son, "Türk milletine hakaret, ödül almanın payesi olacaksa, biri gelip 301'inci maddeye takılıyor. Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti devletine sövüldüğü zaman batı ülkelerinden ödül gelmesi de gecikmiyor" demişti.
Seçim havasında 301 değişikliği beklemek zor
Çiçek'in bu sözleri ve diğer hükümet yetkililerin 301'e yönelik eleştirilere verdikleri tepkiler, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluş yetkililerince, seçimler öncesinde hükümetin, 301 ve diğer antidemokratik düzenlemelerin değiştirilmesi konusunda isteksiz davranabileceği yolunda izlenimler doğmasına yol açtı.
Hükümetin tutumu, "Türklüğü aşağılama" iddiasını da içeren bir düzenlemeyi kaldırılırsa seçimde milliyetçi seçmenlerin tepkisine yol açacağından endişe edilmesi olarak yorumlanıyor. Daha önce 301. maddenin değiştirilmesi konusunda başbakanın çağrı yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal böyle bir girişime ortak olmayacaklarını açıklamıştı. (EÖ/TK)