Kolcuoğlu, genel seçimler öncesinde yapılan PVSK değişikliğinin iki gün içinde Meclis’ten geçirildiğini ve bu sürenin bu derece önemli bir kanun değişikliği için yetersiz kaldığını söyledi.
“Polis, olaylara müdahale etmek için yargıç ve savcıdan yetki alma zorunluluğunun zaman aldığını söylüyordu. Polis yargı denetiminde hareket etmek istemiyor fakat baroların, hukuk kurumlarının yargı kolluğunun esas alınması gerektiğini hatırlatması gerekir.”
2001'deki reformla polisin bazı yetkilerinin kısıtlandığını, sonra "suç oranı artıyor" diye bir "tepki değişikliği" yapıldığını söyleyen Kurt, “Asıl sorun her şeyin bir güvenlik problemi olarak algılanması ve bu çerçevede özgürlüklerin kısıtlanması. Burada özgürlük ve güvenlik kavramlarının çatıştığı açıkça ortada" dedi.
Akyürek ise Mayıs 2007’de Ankara Anafartalar Çarşısı’nda gerçekleşen patlama sonrasında ortaya çıkan tartışmalarla kanun değişikliğinin gündeme geldiğini hatırlatarak yeni kanunun Anayasa ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’yla çeliştiğini ifade etti.
Forumda söz alan GSÜ Rektörü Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, yapılan değişiklikle ortaya çıkan yeni kanunun demokratik bir zemine oturmadığını belirterek “Polis güç sahibi olmak istiyor, mevcut iktidar da bu durumdan hoşnut gözüküyor. Fakat unutmamak gerekir ki polis bir gün iktidarın emri altından çıkabilir, hükmetmek isteyebilir. Toplumca bu duruma karşı koymamız, biz hukukçuların da kanundaki sorunları kamuoyuna anlatmamız gerekiyor” dedi.(PY/EÜ)
* Pınar Yurtsever, GSÜ Haber Ajansı