Şanlıurfa'nın Siverek Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nin JİTEM davasında görevsizlik kararı verdiği halde sanık Uzman Çavuş Gültekin Sütçü'nün tahliye etmesini eleştiren eski Diyarbakır Barosu başkanı Sezgin Tanrıkulu'nu yargılayacak.
Radikal gazetesine göre Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nin görevsizlik kararı verdiği ancak Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de görevli olmadığını bildirdiği dosya sahipsiz kaldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı de olan Tanrıkulu'nun nerede yargılanacağı şimdiden belli. Hukukçu, Ceza Kanunu'nun (TCK) 288. maddesinde yer bulan "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" iddiasından yargılanacak.
"Belli olmasa da etkilenir"
Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) 17 Ağustos 2007'de verdiği bir demeçte Askeri mahkemenin kararlarını eleştiren Tanrıkulu, "Dosya için kendisini görevli kabul etmeyen mahkemenin sanığı tahliye etmesi uygun değildir. Sanık 'yanlışlıkla' yakalanıp tutuklanmış mahkemenin bu kararıyla 'yanlışlık' giderilmiş, bu sonuç benzer vakalar bakımında bir mesajdır. 'İyi çocuklar' Türkiye'de dokunulmazdır. JİTEM dimdik ayakta. Bunu da sanığı sahiplenerek ortaya koymuştur. 12 yıl önce askerden uzaklaştırıldığı bilinen bir sanığın duruşmasının takip edilmesi, bize göre bu durumu doğrulamaktadır" demişti.
Bianet'in görüştüğü DİHA Diyarbakır Bürosu yetkilileri, yayınlarıyla ilgili işlem yapıldığını gösterir bir tebligatın kendilerine şu ana kadar yapılmadığını bildirdiler.
Siverek Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Ekim 2010 tarihli kararında, Tanrıkulu'nun, 'Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararıyla belirlenecek olan mahkemeyi etkilemeye' çalıştığı ve bu nedenle yargılanması gerektiği belirtildi.
Mahkeme kararında şu değerlendirmeyi yaptı: "(Sanığın), ileride görevli kabul edilip yargılama yapacak mahkemeyi etkilemeye çalıştığı hususunda yeterli şüphe oluştuğu tüm dosya ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde anlaşılmaktadır."
TCK'nın 288. maddesi, özellikle "Ergenekon" soruşturma ve davalar haberleştirildiğinde ve hak mücadelesi kapsamında yargıya yöneltilen eleştiriler söz konusu olduğunda işletiliyor. (EÖ)