Hukukçu Turgut Kazan, Ergenekon Soruşturması'nı yürüten ve son olarak gazeteci İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 12 kişinin gece yarısı gözaltına alınmasını sağlayan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e şikayet etti.
Son gözaltı uygulamalarının yol açtığı dehşetin 12 Eylül örneklerini aştığını savunan avukat Turgut Kazan, "Bir hukukçu ve sade bir yurttaş olarak, şahsım için ve yaşananlardan dehşete kapılmış insanlar için, size başvurmayı görev saydım" dedi.
"Savcı Zekeriya Öz temel kuralları çiğnedi"
Kazan, bugün (24 Mart) kaleme aldığı dilekçesinin bir örneğini de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı ve İstanbul Barosu Başkanlığı'na da gönderdi.
Ergenekon soruşturmasının sekiz aydır ucu açık tutulduğunu ve "toplumsal olaylara denk dalga operasyonlara başvurulduğu, bu yönüyle makul sürenin aşıldığı ve adil yargılanma hakkının yaralandığı, CMK'nın 160/2 madde uyarınca şüphelinin haklarını korumakla yükümlü olduğunu unutan ve temel kurallara aykırı davranan özel yetkili Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz hakkında, 2802 sayılı Yasanın 82. maddesi uyarınca soruşturma açılmasını istedi.
"Böyle demokrasi olmaz. Böyle hukuk devleti olmaz"
Kazan Şahin'e "Çok iyi bilirsiniz ki, yargılama yasaları herkes için, özellikle suçsuzlar için güvencedir. Son olay, bu güvenceyi yıktı. 'Geceleyin kapı çalınınca, sütçü gelmiştir diye uyanma hakkımız' öldürüldü. Böyle demokrasi olmaz. Böyle hukuk devleti olmaz" dedi:
"Yasal güvencelerin halen geçerli olduğu inancını tekrar canlandırabilmenin ve yaratılan korkuyu dağıtabilmenin başka yolu kalmadı."
Gazeteci Selçuk'u davet etmek yerine gözaltına alımayı ifadeye çağırma, zorla getirme, yakalama ve aramaya ilişkin düzenlemelere aykırı bulan Kazan, "İlhan Selçuk'la yaşanan somut örnek, yasanın hiçe sayıldığını gösteriyor. Özel yetkili savcılığın, salt ifade almakla yetinilecek bir dosya durumu varken, gece yarısı arama yaptırması, CMK'nun 145, 146, 90, 116 ve 118. maddelerine aykırıdır. Tam bir keyfiliktir" diye belirtti.
CMK: "Gece vaktinde arama yapılamaz"
Gece yapılacak aramayla ilgili CMK'nın 118/1 maddesine göre, "Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamaz."; 118/2 maddesine göreyse, "Suçüstü veya gecikmesinde sakınca bulunan haller ile yakalanmış veya gözaltına alınmış olup da firar eden kişi veya tutuklu veya hükümlünün tekrar yakalanması amacıyla yapılan aramalarda, birinci fıkra hükmü uygulanmaz." (EÖ/GG)