Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcısı'nın şikayetiyle 29 Kasım 2005'te hakkında dava açılan Kaplan'ın, Ceza Yasası' nın 216. maddesinden 4,5 yıl hapsi isteniyordu.
Savcı Akıllı: Konuşma şiddete yol açmadı
Sanık olarak yargılanan hukukçu Kaplan ve avukatı Ercan Kanar'ın katıldığı bugünkü (8 Haziran) duruşmada Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi Savcısı Mehmet Akıllı sunduğu esas hakkındaki mütalaasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ölçüsüne atıf yaparak Kaplan'ın beraat etmesi yönünde görüş bildirdi.
Savcı Akıllı, "konuşma metinleri incelendiğinde, AİHS ışığında da suç oluşturmadığı, sanığın sıfatının oturuma davet edilirken gayet iyi bilindiği, geçmişi, siyasi ve hukukçu kişiliği, konumu ve kitleler üzerindeki etkisini iyi değerlendirmesi gerektiği, konuşma sonrasında sanığın sarf ettiği sözlerin etkisinde kalarak ülkenin hiçbir yerinde şiddete dönüşen bir eylemin gerçekleşmediği dikkate alındığında konuşmanın düşüncelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kalıyor" dedi ve bu nedenle beraat kararı verilmesini istedi.
Kaplan: Suçlamayı şiddetle reddediyorum
Mahkeme Başkanı Hakim İrfan Adil Uncu'ya dört sayfalık savunma metnini sunan Kaplan ise, şiddeti çağrıştıran bir konuşma yapmadığını belirterek, "Suçlamayı şiddetle reddediyorum. Aksine, ben sözde vatandaş açıklamalarına ve Mersin'de bayrak yakma provokasyonu yaratan takım elbiseli kişilerin yakalanmamasına tepki gösterdim" dedi.
Son söz olarak, her zamandan çok hukuk ve hukukun üstünlüğüne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kaplan, "birliğe, barışa ve kardeşliğe, daha çok düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne, insan hakları ve demokrasiye ihtiyacımız var.
Toplum dönüştürücü iki önemli güç bulunduğunu açıklayan Kaplan, bunlardan ilkinin siyaset diğerininse hukuk olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ne yazık ki siyasetçiler kötü sınav veriyor. Böylesi bir dönemde de hukukun gücünü göstermesi gerekiyor. Takdir mahkemenindir."
Mahkeme: Konuşmada suç unsuru yok
Savcının talebini ve savunmayı dinleyen mahkeme başkanı Uncu, toplanan deliller, bant çözümleri ve savunmaları dikkate alarak suç unsurunun bulunmadığını bildirerek, Kaplan hakkında beraat kararı verdi.
31 Mayıs'ta görülen davanın bir önceki duruşmasında, Kaplan'ın savunan Avukatları Ercan Kanar ve Kemal Aytaç, bu tür davalarla mahkemelerin gereksiz şekilde meşgul edildiğini savunarak iddianamenin reddedilmesini istemişlerdi. Avukatlar, Askeri Savcının şikayetiyle dava açılmasının da hukuka aykırı bir durum olduğunu savunmuşlardı.
Yasa ne diyor?
"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" başlıklı 216. maddeye göre, "(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
218.maddede yer alan "Ortak hükme" göre, 216. maddenin de yer aldığı "Kamu Barışına Karşı Suçlar" paragrafındaki suçların "basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır".(EÖ)