Cumartesi Anneleri/İnsanları eylemlerinin 681. haftasında 37 yıl önce gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün akıbetini sordu. Eylemde açılan pankartın üstüne kırmızı karanfillerin yanı sıra Yedigöl'ün çok sevdiği çay ve simit bırakıldı.
Açıklamada 37 yıldır inkara ve cezasızlığa boyun eğmedim, eğmeyeceğim; gözaltında kaybedilen oğlumun, hakikatin ve adaletin peşindeyim." diyen 96 yaşındaki Zeycan Yedigöl'ün isyanı dillendirildi: "Bu devletin adaleti bana; '37 yıl oldu, unut artık oğlunu' diyor. Unutmayacağım!"
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada Nurettin Yedigöl dosyası şöyle anlatıldı:
"Türkiye'de, en ağır yaşam hakkı ihlali olan gözaltında kaybetme davalarında zaman aşımı ve ihlalin güncelliğini kaybetmesi gibi gerekçelerle hukuk yollarının kapatılmaktadır. Oysa kaybedilme hali devam ettiği sürece ihlal güncelliğini korur ve hak arama özgürlüğü engellenemez. İlgili hiçbir devlet makamı zaman bakımından yetkisinin bulunmadığını ileri süremez.
"Zaman aşımı gerekçesiyle iç hukuk yolu tamamen kapatılan Nurettin Yedigöl dosyasıyla karşınızdayız. Babası Nurettin'i aradığında hiç gözaltına alınmadığı cevabıyla karşılaştı. 10 kişi Nurettin'i siyasi şubede gördüklerine dair tanıklık ederek 'Şahidiz işkencede öldürüldü' diye ifade verdiler fakat savcılık 'Devlete iftira atmayın böyle şey olmaz' yanıtını verdi.
"Kendileri de ağır işkence gören bu tanıklar 'polisi zor durumda bırakmak için bedenlerini duvara vurmak suretiyle bedenlerini yaraladıkları' iddiasıyla suçlandılar. Nurettin Yedigöl'ün gözaltında kaybedilmesi ve faillerinin yargılanmasıyla ilgili ailenin ve İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatlarının yaptığı suç duyuruları sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 3 ayrı soruşturmada da zaman aşımı gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.
"İnsanlığa karşı suçun takipçileri olacağız"
"Son olarak İHD avukatı Eray Keskin, anne Zeycan Yedigöl adına 15 Şubat 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuruda Nurettin Yedigöl'ün polis tarafından gözaltına alındıktan sonra devletin himayesi altında kaybolduğu ve adli makamlarca maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için etkin soruşturulmanın yürütülmediği belirtildi.
"10 Aralık 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi evrensel hukuka ve teamüllere aykırı bir biçimde başvurunun diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelemeksizin zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Böylece Yedigöl ailesinin hak arama özgürlüğü Anayasa Mahkemesi tarafından engellendi. Dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. Türkiye'de hukuk işlemiyor diye yılgınlığa kapılmayacağız.
"İşkenceyle öldürüldüğü ve kaybedildiği tanık ifadeleriyle sabit olan Nurettin Yedigöl'ü aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Nurettin Yedigöl'ü kaybedenleri cezasızlık zırhıyla gizli bir affa tabi tutulduğu gerçeğini hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz. Nurettin Yedigöl'ü kaybedenleri ve akıbetini açığa çıkarma görevini yerine getirmeyenlerin işlediği bu insanlığa karşı suçun takipçileri olmakta ısrar edeceğiz" denildi.
Tanrıkulu: Zaman aşımına uğramayacak
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu eylemde söz alarak, "Nurettin Yedigöl tam 37 yıl önce gözaltında kaybeldildi ama ne annemiz Zeycan ne de bu meydan onu unutmadı, onu unutturmayacağız. Bizim hafızamızda vicdanımızda yer etmeye devam edecek. Yanıbaşımızda 7 yıldır kanlı bir savaş devam ediyor. Bugün hükümet açıklama yaparak 'insanlığa karşı suçlar cezasız kalmayacak, kalmamalı' dedi. Evet, insanlığa karşı hiçbir suç cezasız kalmamalı ama sizin bu topraklarda insanlığa karşı işlediğiniz suçlar da cezasız kalmamalı.
"Bizim hafızamızda, bu meydanın hafızasında ve vicdanında sizin bu meydanda kaybedilenlere ve bu topraklarda insanlığa karşı işlediğiniz suçlar da cezasız kalmayacak, zaman aşımına uğramayacak. Bunun bilinmesini isterim. Bu meydan burada durdukça bizler, savaşa karşı barışı, OHAL'e karşı demokrasiyi özgürlüğü ve adaleti savunmaya devam edeceğiz." dedi.
"4 gün içinde kaybedildi"
Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'nde sorguda Nurettin Yedigöl'ü gören ve tanıklık yapan 10 kişiden biri olan Ümit Efe "Bundan 37 sene önce Nisan ayı içerisinde gözaltına alındık. Kendisiyle Emniyet'te karşılaştık. Birçok insan Nurettin'i gördü. Birlikte sorguya alındık, işkence gördük. Nurettin'e çok ağır işkenceler yapıldığına tanık olduk.
"Gözaltında insanların işkenceyle öldürüldüğü bir süreçti ve bu yüzden biz hepimizden daha fazla zulüm altında bulunan arkadaşımızı sürekli takip ediyorduk ve 4 gün içinde bir anda kaybedildi. Nurettin devrimci sosyalist bir insan olduğu için ve adını bile söylemediği için çok ağır işkencelerle Gayrettepe Emniyeti 1. Şubesinde öldürüldüğünü biliyoruz ve tanığız". (YT/PT)