Basın davalarında bugüne kadar haklarında "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"na karar verilen gazeteciler, 25 Temmuz'da gerçekleştirilen Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) değişikliğine göre haklarındaki kararlara 9 Ağustos'a kadar itiraz edebilecekler.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TCK), CMK'da yapılan bir değişiklikle iki yıla kadar olan hapis cezası gerektiren suçlarda uygulanan "hükmün açıklanmasının geri bırakılması kuralının" artık "sanığın uygulamayı kabul etmesi" koşulu getirildiğini bildirdi.
TGC: Gazetecinin fikri alınmadan ertelenemeyecek
Bugüne kadar uygulanan biçimiyle "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının" ifade özgürlüğünü denetimli hale dönüştürdüğünü, gazetecilerin "Ben suçsuzum" deme hakkını ellerinden aldığını vurgulayan, maddenin değiştirilmesini isteyen TGC'nin çabaları sonuç verdi. Bu madde artık sanığın kabul etmesi şartıyla uygulanabilecek.
TGC, bu durumdaki birçok gazetecinin, yasanın geçici 2. maddesi uyarınca, 9 Ağustos tarihine kadar itiraz haklarını kullanabileceklerini hatırlattı.
Geçici maddeye göre, haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olan sanıklar 9 Ağustos'a kadar hükmü veren mahkemeye başvurarak kararın değiştirilmesini isteyebilecekler.
Değişiklikle verilecek hapis cezasının ertelenmesi, para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevrilmesi de mahkemenin takdirine göre mümkün olabilecek. TGC, yapılan değişikliğin en önemli yönlerinden biri olarak, "sanıkların mahkumiyet kararlarına Yargıtay'a başvurarak itiraz etme hakkını elde etmeleri" olduğunu kaydetti.
Hükmü geri bırakılanlar...
Sabah gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak, Ankara'daki Sincan hakimi Osman Kaçmaz'a "yayın yoluyla hakaret ettiği" iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla 11 ay 20 gün hapse mahkum edilmiş, cezası "denetimli serbestlik" karşılığında ertelenmişti.
Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde bir polis memurunun kötü muamelede bulunmasını "Polis misin Yoksa Ağa mısın?" başlığıyla köşesine taşıyan Birecik'in Sesi gazetesi yetkilisi Şevket Demir, 15 Ocak 2009'da üç ay hapse mahkum edilmişti. Birecik Asliye Ceza Mahkemesi de "hükmün açıklanmasını" geri bırakmıştı.
Sadece gazetecilerin başında değil....
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) İzmir Gaziemir Belediye Başkan adayı Şeyhmuz Seyhan, seçmenlerine Kürtçe konuştuğu için verilen cezası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımaya karar vermişti.
Seyhan altı ay hapse mahkum edildikten sonra mahkeme, hükmün açıklanmasına karar vermişti. (EÖ)