TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu’ndan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, komisyonun yaptığı incelemelerde, Aladağ Kız Öğrenci Yurdu gibi, büyük yangın riski taşıyan başka yurtların olduğunu da söyledi.
“Komisyonun yaptığı incelemelerde 11’i çocuk biri yurt görevlisi 12 kişinin hayatını kaybettiği Aladağ Kız Öğrenci Yurdu gibi, büyük yangın riski taşıyan başka yurtların olduğunu da gördük.
“Bunların da tıpkı yanan yurt gibi, olması gereken standartlara uymadığını, ahşap bölümlerin ve halı gibi yanıcı materyallerin bulunduğunu, yangın çıkışlarının sağlıksız ve mevzuatta belirlenen standartların dışında olduğunu tespit ettik.
“Aladağ Kız Öğrenci Yurdu’nda yangına sebep olan koşullar sadece bu yurtlarda bulunmuyor. Türkiye’nin birçok yerinde benzer koşullarda olduğunu ve tüm yaşananlara rağmen gerekli denetimlerin yapılmadığını biliyoruz.
TIKLAYIN - ADANA BAROSU'NDAN ALADAĞ İDDİANAMESİNE TEPKİ
“Aileler adalet istiyor"
TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu olarak Meclis’te uzmanları dinledikten sonra geçen hafta incelemelerde bulunmak üzere Adana’ya gittiklerini hatırlatan Kaya, Aladağ’da rakımı yüksek, ulaşımı zor köylere giderek yurtta kalan, yanarak hayatını kaybeden veya yaralı kurtulan çocukların aileleriyle görüştüklerini anlattı.
“Yaptığımız görüşmelerde ailelerin ortak talebi suçluların cezasız kalmaması ve adaletin yerine gelmesi yönündeydi.
“Ailelerin geneli özellikle üç kişiden bahsediyordu: Biri İlçe Milli Eğitim Müdürü, bir hoca ve okul müdürü.
“Çocuklarını okula göndermekte zorluk çeken, yoksul aileler, bu kişilerin kendilerini bu yurda yönlendirdiğini, ‘Para vermeyeceksiniz. Devlet destekliyiz, çocuklarınız güvenli yerde olacaklar, iyi bakılacaklar’ diyerek kendilerini ikna ettiklerini söyledi.
“Farklı çaresizlikler içinde ve seçeneksiz kalan aileler çocuklarını yurda gönderdiklerini anlattı. Ailelerin anlatımına göre, çocuklar yurtta gece uyandırılarak çalıştırılıyor, temizlik gibi işler yaptırılıyordu.”
TIKLAYIN - ALADAĞ'DAKİ YURT YANGINI DAVASINDA 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
“Resmi sorumluları işin içinden sıyırmaya yönelik gayretler”
Hüda Kaya Aladağ’dan sonra Adana’da yetkililerle yaptıkları temaslarda ise çocuklarını kaybeden aileler için “Bu kadar sustular, neden şimdi konuşmaya başladılar” gibi ifadeler kullanıldığını söyledi.
“Bu yöndeki bakışın, ifadelerin tehlikeli bir mecraya yönlendirilmeye çalışıldığını ifade ettim.
“Pek çok dramatik olayda da olduğu gibi bu olayda da sorumluluğun ya ölenlere ya da yaşayan bir garibanın üstüne yüklenip resmi sorumluları işin içinden sıyırmaya yönelik gayretlerin olduğunu gözlemledim maalesef.”
TIKLAYIN - KERESTECİOĞLU: SORUMLU İKTİDARIN ÇOCUK POLİTİKASIDIR
BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU: YURDUN YANGIN MERDİVENİ KAPISININ KOLU YOKTU
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN'DEN KARAGÖZ: ÇOCUKLARIN O YURTTA BULUNMASI YASAL DEĞİLDİ
29 Kasım 2016'da, Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıkmış, 11'i çocuk, biri yurt görevlisi 12 kişi hayatını kaybetmişti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı.
Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı. (YY)
TIKLAYIN - TMMOB: ALADAĞ'DA YAŞANANLARA DENETİMSİZLİK YOL AÇTI
TIKLAYIN - KMO'DAN YURT YANGINIYLA İLGİLİ YANIT BEKLEYEN SORULAR
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN'DEN ZAMAN: ÇOCUKLARIN BARINDIĞI YERDE ALTYAPI DENETLENMELİ