Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören teklifle ilgili yaşanan son gelişmeler üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştü.
Radikal’in haberine göre muhalefetin “HSYK’nın yapısı kanun teklifiyle değil, bir yargı reformu şeklinde anayasa değişikliği ile gerçekleştirilsin” önerisine olumlu bakan Gül’ün konuyu Başbakan Erdoğan’a söylediği ve Erdoğan’ın da olumlu yaklaştığı ileri sürüldü.
Bu gelişme üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın muhalefet partilerini ziyaret etmesi ve görüşmelerin başlaması halinde Adalet Komisyonu’nda görüşülen HSYK yasa teklifinin askıya alınması bekleniyor.
Kılıçdaroğlu: HSYK, HYK ve SYK olarak ayrılsın
Köşk’e ilk olarak Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu’nun Gül’e, “Yasa teklifi anayasaya aykırı. Teklifin geri çekilmesi konusunda devreye girmelisiniz; teklif yasalaşır ve önünüze gelirse de veto etmelisiniz. Yolsuzlukların üzerinin kapatılmaması, görevden alınan bakanlarla ilgili hazırlanan fezlekelerin de Meclis’e vakit geçirmeksizin gelmesi gerekiyor. Bunların sağlanması hususunda yetkilerinizi kullanmalısınız” dediği ifade edildi.
Gül’le yaklaşık 45 dakika görüştükten sonra basın mensuplarına açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “İki önkoşulumuz olduğunu söyledik. Birincisi Meclis’te görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor” dedi.
Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, elbette ki bir anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Anayasa değişikliğinde de aradığımız şu: Yargı teminatını güçlendirmek istiyoruz. Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz.
“Hâkimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu’nun bir birinden ayrılmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki görüşlerimi aktardım. Hâkimler Yüksek Kurulu (HYK) ile Savcılar Yüksek Kurulu’nun (SYK) birbirinden ayrılmasıdır” dedi.”
Demirtaş: HSYK düzenlemesi Anayasal değişiklikle yapılsın
Demirtaş ise Anayasa değişikliğiyle HSYK mevzusunun yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
“Anayasal düzeyde bir değişiklikle daha demokratik yargıç güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını garanti alına alan bir düzenlemeye destek verebileceğimizi belirttik.”
MHP Genel Başkanı Bahçeli ise Gül’le görüşmesinin ardından herhangi bir açıklama yapmadan Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. (EKN)