Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri gibi Meclis tarafından seçilmesine ilişkin önerisi tartışma yarattı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), HSYK’nın Savcılar Kurulu ve Hakimler Kurulu olarak ikiye bölünmesini, Meclis’te bulunan partilerin oy oranlarına göre HSYK üyelerini bir kısmını belirlemesini, geri kalan üyelerin ise yargı tarafından seçilmesini savunuyor.
Hürriyet’in haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HSYK üyelerinin Meclis’te basit çoğunlukla değil nitelikli çoğunlukla seçilmesi gerektiğini savunurken, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan HSYK’nın tam anlamıyla bağımsız olması için Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK’dan çıkarılması gerektiğini savunduklarını dile getirdi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise HSYK için yeni bir anayasa değişikliğine tümden karşı çıkıyor.
Tanrıkulu: Nitelikli çoğunluk şart
“HSYK ile RTÜK'ün ifa ettikleri görevler birbirinden çok farklı. Dolayısıyla HSYK üyelerini eğer meclis seçecekse, nitelikli çoğunluk aranmalı. Nitelikli çoğunluğa ulaşabilmek için, iktidar ya da muhalefetteki siyasi partilerin, HSYK için üzerinde herkesin uzlaşabileceği isimleri aday göstermeleri gerekecek; bunun da demokrasi içindeki uzlaşma kültürüne katkısı olacak.
“Öyle bir isim olacak ki; Meclis’te aday gösterildiğinde kimsenin tarafsızlığı, bilgisi, kamu vicdanı açısından herhangi bir tereddüdü olmayacak. Bunu ancak nitelikli çoğunlukla sağlarsınız.
“Zaten 10 bin hakim, 70-80 bin avukat, bin kadar öğretim görevlisi arasından seçilecek 22 kişi konusunda uzlaşamıyorsak, demokrasiye kefen giydirip, çekip gidelim.”
Kaplan: Bakan ve müsteşarı kuruldan çıksın
“HSYK'nın tam olarak bağımsızlığının sağlanması gerekir. Bu konuda Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere, uluslararası normlar gözetilmeli.
“Adalet Bakanı ve Müsteşarı, HSYK'dan tamamen çıkarılmalı. HSYK üyelerinin nasıl seçileceği konusu, kurulun “Hakimler” ve “Savcılar” olarak ikiye ayrılıp ayrılmayacağının belli olmasından sonra tartışılabilir.”
AKP: Kurul bölünsün, her partinin kotası olsun
Radikal Gazetesi’nden Ömer Şahin’in haberine göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) HSYK’nın Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak iki ayrı kurula ayrılmasını istiyor.
Bu ayrılma gerçekleştikten sonra ise RTÜK üyeliğinde olduğu gibi Meclis’te her partiye oy oranına göre belli bir kota verilmesi isteniyor.
Geriye kalan 20’ye yakın üyelik içinse yargı kendi içinde seçim yapacak. AKP’nin önerisine göre yargıda her hakim ve savcı bir adaya oy verebilecek. (EKN)