Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurucularından, eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili hukukçu Ertuğrul Yalçınbayır’la Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması durumunda yasalaşacak olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanun değişikliğini konuştuk.
Yalçınbayır, Meclis’ten geçen HSYK değişikliğinin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna kadar AKP’nin gündeminde olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül’den beklentinin bu kanunun yoklukla malul olduğunu tespit ederek Meclis’e iade etmek olduğunu ifade eden Yalçınbayır, kanunun yok hükmünde olduğuna vurgu yapıyor.
“AB, üye ülkeler için ‘paralel devlet’tir”
“Kanunların yapılmasında anayasa, uluslararası hukuk, kalkınma planları, yıllık programlar ve Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporları dikkate alınmalıdır.
“AB, AB'ye üye olan ülkeler bakımından paralel devlettir. O paralel devletin demokrasiye, uluslararası hukuka, insan haklarına, azınlık haklarına ve bunların karşılama kapasitelerine uygun davranmaları gerekir.
“Adalet Bakanı’nın HSYK’da olmaması bekleniyor”
“İlerleme raporlarında anayasa değişikliğinden demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına önemli vurgular var.
“23. fasılda AB’nin bizden öncelikli beklentileri yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığıydı.
“HSYK'da Adalet Bakanı ve müsteşarının rollerinin daha azaltılması, hatta HSYK'dan tamamen çıkarılmaları bekleniyor.
17 Aralık ve sonrası
“HSYK değişikliği, Yargı Reformu Strateji Planı'nda, 1 Temmuz 2013'te kabul edilen 10. Kalkınma Planı'nda, 1 Kasım 2013'te kabul edilen 2014 Yılı Programı'nda ve Yargı Taslağı'nda yok. Peki, nereden çıktı bu? 17 Aralık'ta çıktı.
“17 Aralık'tan çıkan her düzenleme Türkiye'nin aynı zamanda yolsuzluklarla ilgili verdiği uluslararası taahhütlerle de bağdaşmıyor.
“Anayasaya aykırı”
“Bu yapılan değişiklikler bana göre yok hükmündedir. Apaçık anayasaya aykırıdır. Yok hükmündeki idari tasarruflar idari yargıda tespit edilerek bozulur.
“Hatta bozulmasına da gerek olmaksızın hukuk aleminde sonuç doğurmaz. Bu kanunun çıkarılma amacı apaçık yolsuzlukla mücadeleyi gözden kaçırmaktır.
“Burada Cumhurbaşkanından beklenen kısa süre içinde bununla ilgili yokluğu belirleyip Meclis'e iadesidir.
“Meclis her şeyi yapmaya kadir değil”
“Açıkça hukuka aykırı, yok hükmünde olan bir iş yapılıyor. Ben Anayasa Mahkemesi'nin bu mevzuatı yoklukla malul sayacağına inanıyorum.
“Bunların doğmaması için Gül onaylasa da Anayasa Mahkemesi’nin bu kanunun yoklukla malul olduğunu tespit etmesi gerekir.
“Parlamentolar her şeyi yapmaya kadir değildir. Yürütme her şeyi yapmaya kadir değildir. Cumhurbaşkanı dahi her şeyi yapmaya kadir değildir.
“AKP’liler kendi programlarına baksın”
“Bugün atılan adımların hiçbirisi AKP'nin programıyla bağdaşmıyor. AKP’lilerin bu durumda parti içi demokrasi için Hakem Kurulu'na başvurma hakları vardır.
“Ancak şu an maalesef Hakem Kurulu da genel başkana bağlı. Oysa Hakem Kurulunun kuruluş aşamasında bağımsız, tarafsız, genel başkana karşı yansız olacağı söyleniyordu.
“Parlamenterleri genel başkan seçiyor, yürütme genel başkanın emrinde, yargı giderek onun emrine geçiyor.
“Bu kabul edilebilir bir hadise değildir. Bu açıkça AKP'nin kuruluş ilkelerine terstir. AKP'liler de öncelikle kendilerini bağlayan bu parti programına bir baksınlar.
“Kendilerini bağlayan anayasaya, uluslararası standartlara baksınlar. Biz neyi söz verdik diye kendilerine sorsunlar.
Türkiye demokrasisi 88. sırada
“Bu yürütmenin ve yasamanın açıkça yargıya el uzatmasıdır. Kuvvetler ayrılığı, o kuvvetlerin birbirine üstünlüğü değildir. Ne yargının, ne yasamanın ne yürütmenin birbirlerine üstünlükleri yoktur. Onlar birer kuvvettir ve aralarında medeni işbirliği ilişkisi vardır.
“Türkiye demokrasisi dünyada 88. sıradadır. Yakında yapılacak değerlendirmelerle Türkiye'nin demokrasisi 100'lerden aşağı doğru gidecektir. Gidişat hiç iyi değil.
“AB, Türkiye’yi askıya alabilir”
“Türkiye'nin demokrasisi giderek aşağı doğru seyrediyor. Otokratik eğilimler artıyor. Bu Türkiye için fevkalade tehlikeli bir durum. Türkiye'nin dünyadaki kredisine etki eder.
“Siz ekonomik bakımdan durumunuzu öyle veya böyle dalgalı hale getirebilirsiniz, zor durumda kalabilirsiniz ama sizin adaletiniz, anayasanız hiç dikkate alınmayacak nitelikte olursa o ülkede hem barış olmaz, hem de o ülkenin dünya ülkeleri arasındaki etkisi çok kötü olur.
“Paralel devlet eğer AB ise, AB Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini karşılama kabiliyetini kaybetmekte olduğunu görüp Türkiye'nin durumunu askıya alabilir.” (EKN)