* Fotoğraf: HRW
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinin Uluslararası İnsan Hakları Kliniği, “Baştan Sona Her Şeyi Yaktılar: Yangın Bombalarının İnsani Maliyeti ve Uluslararası Hukukun Limitleri” başlıklı 45 sayfalık bir rapor yayımladı.
Raporda, uçaklardan atılan ve yangına neden olan bu tür bombaların neden olduğu “korkunç yanıklar ve hayat boyu süren acıların” hükümetlerin halihazırdaki anlaşmalarını acilen gözden geçirmelerini gerektirdiği vurgulandı.
Son zamanlardaki çatışmalarda kullanılan ve beyaz fosforun da aralarında olduğu yangın bombalarının fiziksel, psikolojik ve sosyoekonomik zararlarının ele alındığı raporda, bu tür patlayıcılarla ilgili daha güçlü yasalara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Raporda, kemiklerde şiddetli yanıklara, solunum rahatsızlıklarına, enfeksiyona, şoka ve organlarda hasara yol açan yangın bombaları nedeniyle zamanla insanlarda kalıcı engellilik meydana gelebildiği aktarıldı.
Afganistan, Gazze ve Suriye
Felaketzedeler, görgü şahitleri, yanık uzmanları, sahada görevli doktorlar ve hemşirelerle görüşülerek ve tıp dergilerindeki araştırmalara dayanarak hazırlanan raporda, Afganistan, Gazze ve Suriye'den örneklere de yer verildi.
Raporda, yangın bombalarının, Birleşmiş Milletler (BM) Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) kapsamına girdiği belirtildi.
Ancak bu sözleşmenin, bazı yasal boşluklar nedeniyle etkinliğinin kısıtlandığına dikkat çekilen raporda, taraf ülkeler, bu boşlukları doldurmaya davet edildi. Metne imza atan ülkelerden sözleşmenin yeterliliği üzerine görüşmeleri istendi.
CCW'nin yıllık toplantısı 11-13 Kasım'da BM Cenevre ofisinde düzenlenecekti ancak pandemi nedeniyle ertelendi.
Raporda, sözleşmeye taraf ülkelere yeni bir toplantı tarihi belirlenene kadar yangın bombalarıyla ilgili bir çalışmayı desteklemeleri çağrısı yapıldı. (AS)
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (İngilizce)