Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üç büyük şehir belediyesine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yayımladı.
HRW açıklamasında, demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmalarının seçme ve seçilme hakkını bariz bir şekilde ihlal ettiği ve yerel demokrasiyi askıya aldığını belirtti.
"Kayyum atanması Mart seçimlerinin fiilen iptalidir"
İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümeti, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Doğu ve Güneydoğu’daki üç büyük kente, adaylıkları geçerli sayılmış ve seçilmiş belediye başkanlarını görevden alıp, onların yerine kayyım atayarak, Mart ayında yapılmış yerel seçimlerin sonuçlarını fiilen iptal etti.”
“Türkiye’de yaşayan Kürt nüfusu seçtikleri temsilcilerinden mahrum bırakmak için belediye başkanlarına terör örgütleriyle bağlantılı olduklarına ilişkin müphem suçlamalar yöneltmek, Türkiye’de demokratik seçimlere, insan haklarına ve hukukun üstünlüğü ilkesine inanan herkesi tehlikeye atıyor.”
Daha önce de kayyum atandığı hatırlatıldı
HRW açıklamasında üç belediye başkanının aldığı oylara da değinildi ve şöyle denildi:
“Üç belediye başkanı, 31 Mart yerel seçimlerini kazanarak göreve gelmiş, Mızrak %63, Türk %56, Özgökçe Ertan ise %53 oy almışlardı. Ülkenin doğusundaki ve güneydoğusundaki belediyelerin başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine Ankara’dan kayyım atanması, daha önce bir kez daha yaşanmıştı.”
“Erdoğan hükümetinin demokratik olarak seçilmiş kamu görevlilerine karşı yaptığı bu hamleler, Türkiye’nin uluslararası ve bölgesel insan hakları hukuku altındaki yükümlülüklerini ihlal eder nitelikteler.
“Bu hamleler, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde güvence altına alınan siyasi katılım, özgür seçim ve ifade özgürlüğü haklarını ihlal ediyorlar.”
Ne olmuştu? İçişleri Bakanlığı dün sabah (19 Ağustos 2019, pazartesi), Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın haklarında soruşturma yürütüldüğü gerekçesiyle görevden alındıklarını duyurmuştu. 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde Diyarbakır Belediyesi yüzde 63, Mardin Belediyesi yüzde 56 ve Van Belediyesi yüzde 53 oyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanlarına geçmişti. 13 belediyede 196 usulsüzlük Belediyelere kayyum atanmasının yolu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL9 ile birlikte 4 Eylül 2016'da çıkarılan 674 sayılı KHK'da 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45. maddesine yapılan eklemeyle açılmıştı. 2016'da atanmaya başlanan kayyumlar, 2019 yerel seçimlerine kadar görevlerini sürdürmüştü. Sayıştay'ın Kamu İdareleri Denetim Raporu'nda, kayyum atanan belediyelerdeki usulsüzlükler tek tek sıralandı. Üçü büyükşehir olmak üzere, kayyum atanan 13 belediyede toplam 196 usulsüzlük tespit edildi. |
(EMK)