İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW) torba yasayla getirilen yeni düzenlemelerin Türkiye'de halen var olan internet sansürünü derinleştirdiği, internet kullanıcılarına yönelik izleme ve gözleme faaliyetlerini arttırdığını ve özel yaşamın gizliliği hakkını ihlal ettiğini belirterek düzenlemelerin iptal edilmesini istedi.
"Anayasa ve uluslararası hukuk ihlal ediliyor"
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Türkiye kıdemli araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, Ahmet Davutoğlu hükümetinin 2014 İnternet Yönetişim Forumu'na (IGF 2014) ev sahipliği yaptıktan sonra, çevrimiçi ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu düzenlemeleri yürürlüğe soktuğunu vurgulayarak şunları ifade etti:
"Bu düzenlemeler Anayasa'da korunan ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan temel hakları ihlal ediyorlar ve dolayısıyla iptal edilmeleri gerekiyor."
"TİB'e izleme ve gözleme hakkı"
Sinclair-Webb, Hükümetin internet kullanıcılarının üst verilerine ve tarama geçmişlerine kontrolsüz olarak erişme olanağına kavuşmasının, hem özel yaşamın gizliliği hakkını, hem de, ifade ve örgütlenme özgürlüğü ve sağlık hakkı gibi bir çok başka insan hakkının kullanımını zedelediğine dikkat çekiyor.
"Üstverilerin TİB tarafından muhafaza edilmesi çok derin bir endişe kaynağı, çünkü bu sayede söz konusu kurum insanların internet kullanımını doğrudan gözleme ve izleme olanağı kazanıyor. Hükümet, politikacıların özel yaşamlarının gizliliğini kamuoyu önünde alenen savunuyor, ama sıradan insanların özel yaşamlarının gizliliğine inanmıyor."
"Atılan bu son adım, Türkiye'nin Twitter ve YouTube'a erişimi hukuksuz olarak engellediği bir yılda, internet özgürlüğü ve özel yaşamın gizliliğine vurulan en son darbe. Türkiye, hak ihlallerinin hesabını bölgesel ve uluslararası düzeyde vermeyi, onları tazmin ve telafi etmek zorunda kalmayı beklemeden, bu düzenlemelerden hemen geri dönmelidir.”
Torba Yasa'dan çıkan sansür ve gözetim
Torba Yasa’yla getirilen düzenlemelere göre Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanı artık mahkeme kararı olmaksızın hakim kararıyla kullanıcıların internet trafik verilerine erişebilecek.
Ayrıca 2014 başında çıkarılan yasaya göre TİB Başkanı erişim sağlayıcılarından bir içeriğin kaldırılmasını istediğinde bu talebin 24 saat içinde yerine getirilmesi gerekiyordu. TİB bu karardan en fazla 48 saat sonra konuyla ilgili mahkeme kararı çıkarmak zorundaydı. Torba Yasa ile getirilen düzenleme sonucunda TİB’in içerik kaldırma talebi 24 saat değil 4 saat içinde gerçekleştirilmek zorunda. (EA)