İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) polislerin şiddet ve silah kullanmasıyla ilgili son olayları anımsattı ve Türkiye'den acil önlem almasını istedi.
Hakkari'de polislerin bir çocuğun yüz kemiklerinin kırılmasını, Aydın Kuşadası'nda bir polisin Umut Tamaç'ı başından vurmasını anımsatan örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb "Bu feci olaylar Türkiye'de artık herkesin malumu olan polis şiddetinin en son örnekleridir.Bu olayların hükümete şiddet fiilleriyle mücadele için daha fazla çaba göstermesi için bir acil uyarı olması gerek" dedi.
İki olayda da polislerin görevden alınmasıyla ilgili kararı "önemli bir ilk adım" olarak değerlendiren Sinclair-Webb "Ancak asıl sınav, soruşturmanın sonucunda sorumlular hakkında dava açılıp açılmayacağı sınavıdır" diye konuştu.
HRW Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye'ye polisin kuvvet kullanması sonucu meydana gelen tüm yaralanma ve ölüm olayları hakkında vakit geçirmeden etkin ve bağımsız inceleme başlatmakla yükümlü olduğunu anımsattı.
Korkutucu sicil
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) 2009'da 48 kişinin kolluk kuvvetlerinin ateş açmasıyla 48 kişinin öldüğüne dair raporuna da gönderme yapan Sinclair-Webb "Bu korkutucu sicilin sona ermesi için yetkililerin daha kararlı hareket etmesinin gereğinin açık olduğunu" söyledi.
Sinclair-Webb, yetkililerden "ölümcül kuvvet kullanılmasının bir zanlıyı yakalamak için rutin bir uygulama değil, hayat kurtarmak için kesinlikle son çare olarak başvurulması gereken bir uygulama olduğunu açık bir biçimde ifade etmelerini" de istedi.
"Van'da çocuğun öldürülmesiyle sivil savcı ilgilenmeli"
HRW Van'da jandarmaların ateşiyle öldürülen 15 yaşındaki Mehmet Nuri Tançoban'la ilgili dosyayaysa, askeri savcılığın değil, sivil savcının bakması, yargılamanın sivil mahkemede yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Polis şiddetine karşı tavsiyeler
HRW daha önce hükümete ilettiği polis şiddetinin önlenmesiyle ilgili tavsiyeleri içeren raporundan bazı önlemleri de anımsattı:
Polisin görevini kötüye kullanması durumunda vakit geçirmeksizin soruşturma yürütecek ve zanlıların kovuşturulmasını sağlayacak yetkinlikte etkin bir bağımsız polis şikayet biriminin kurulması;
Ölümcül güç kullanımına sadece hayat kurtarmak için gerekli olduğunda ve ancak son çare olarak başvurulabileceğinin yasalarda net olarak belirtilmesi;
Biber ve gözyaşı gazı kullanımının sıkı bir biçimde denetlenmesi ve aşırı, keyfi veya kötüye kullanımı hallerinde vakit geçirmeksizin bağımsız ve kapsamlı inceleme başlatılması;
Polisin ağır insan hakları ihlalleri işlediği durumlarda amirlerin de soruşturulması;
İhlale karışmış kolluk görevlilerine disiplin cezaları uygulanması. (TK)