Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü-HRW) “Türkiye’de şiddetli darbe girişimine karşı, OHAL kapsamında alınan kanun hükmünde kararname keyfi, ayrımcı ve adaletsiz” açıklaması yaptı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile binlerce özel eğitim kurumunun, hastane ve kliniklerin, sivil toplum örgütlerinin kapatıldığını belirten HRW, bu kararnameyle hakim, savcı ve memurların herhangi bir soruşturma olmaksızın açığa alınabileceğini ifade etti.
KHK ile polisin yetkilerinin artırıldığını, gözaltı süresinin 30 güne uzatıldığını belirten HRW, açıklamasında, HRW Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb’in şu sözlerine yer verdi:
“OHAL kapsamında alınan ilk KHK, kanlı 15 Temmuz darbe girişiminin hesabını sorma amacını aşıyor. Bu memur, savcı ve hakimlerin keyfi, kitlesel ve temelli olarak tasfiyesi, kurumların kanıt ve meşruiyet olmaksızın kapatılması için en yalın girişim oldu.”
KHK’nin kapsamının belirsiz ve ucu açık olduğunu, “terör örgütü”nün üyesi olduğu iddia edilen herhangi bir kamu görevlisinin kovulmasına olanak verdiğini belirten Sinclair-Webb “Kararname, Gülen hareketinden olsun olmasın herhangi bir muhalefeti hedef almak için kullanılabilir” dedi.
Af Örgütü'nün raporu hatılatıldı
TIKLAYIN - AF ÖRGÜTÜ: DARBE GİRİŞİMİNDE GÖZALTINA ALINANLARA İŞKENCE VE TECAVÜZ
Af Örgütü’nün, gözaltına alınanlara yönelik işkence ve kötü muamele olduğuna ilişkin raporu hatırlatılan açıklamada “30 güne çıkarılan gözaltı süresi – ki Avrupa konvansiyonunu da ihlal etmektedir- gözaltına alınanlara yönelik işkence, kötü muamele ve suiistimal riskini de artırmaktadır” dendi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 1996’da Türkiye aleyhine verdiği, OHAL koşullarında olsa dahi, 14 günden fazla gözaltı süresinin, insan haklarını ihlal ettiği yönündeki hükmü hatırlatılan açıklamada, aynı hükümdeki “Uzun gözaltı süresi, gözaltındakileri keyfi ceza ve işkenceye maruz bırakmaktadır” ifadesine yer verildi.
Gözaltındaki kişi ile avukatları arasında iletişimin de gözetleneceğini, sınırlanacağını, kaydedileceğini ve istenirse durdurulabileceğini hatırlatan HRW, bu durumun etkin savunma hakkını ihlal ettiğini vurguladı. (EA)