İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır’da devrik cumhurbaşkanı Mursi hakkındaki idam kararının adil olmayan bir yargılamayla verildiğini bildirdi.
Örgüt açıklamasında davanın siyasi saiklerle görüldüğünü söyledi.
“Delil yok”
HRW Mursi ve diğer 130 kişi hakkında 2011 yılındaki hapishane baskınları ve aralarında yine Mursi’nin de bulunduğu 36 kişi hakkında yabancı güçlerle işbirliği yaparak devlete karşı komplo kurdukları suçlamalarıyla açılan davalarda verilen mahkûmiyet kararlarının, ordu mensupları ve polis memurlarının ifadeleri dışında çok az delile dayandırıldığını belirledi.
“Mısır ceza hukuku, bir sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilmesi için cezaya haiz suça bireysel iştirakin ya da girişimin tespitini gerektirmesine rağmen, dava dosyalarında savcıların suçlamalarda yer alan fiillere ilişkin bireysel sorumluluğu soruşturduğuna dair hiçbir belirti yok.”
HRW bu davalardaki sanıkların isnat edilen suçların işlenmesinde şahsi sorumlulukları olduğuna dair somut deliller varsa, savcıların bunları halka açıklaması ve mahkemeden sanıkların uluslararası adil yargılama standartlarına uygun usullerle yeniden yargılanmalarını talep etmesi gerektiğini söyledi.
Gerekçeli karar açıklanmadı
Mahkumiyet kararları ve istenen ölüm cezası 16 Mayıs 2015 tarihinde verildi ve gerekçeli kararlar henüz halka açıklanmadı.
Kahire Ceza Mahkemesi Başkanı yargıç Şaban eş-Şami iki davaya da terör ve ulusal güvenlik davalarına bakmakla görevlendirilmiş özel bölge hakimi sıfatıyla başkanlık etti. Duruşmalar Kahire Polis Akademisi’ndeki özel bir mahkeme salonunda görüldü.
İhvan liderlerine ceza
Bu davalarda gözaltında bulundurulanların isimleri şöyle: İhvan'ın dini rehberi Muhammed Bedii, yardımcı dini rehber Hayrat Şatır, bir diğer yardımcı dini rehber Raşid Bayumi, Müslüman Kardeşlerin Özgürlük ve Adalet Partisi (ÖAP) eski başkan yardımcısı Asım Aryan, eski ÖAP üyesi ve meclis sözcüsü Saad el Katatni ve kıdemli Kardeşler üyesi Muhammed Baltacı.
Mursi, Bayumi, Aryan, Bedii, Katatni ve İhvan'ın rehberlik konseyi üyesi Muhi Hamad hapishane baskınları davasında ölüm cezasına çarptırılırken Şatır, Baltacı ve Mursi'nin yardımcısı Ahmed Abdüllati casusluk davasında ölüm cezası aldı. Abdüllati, Baltacı ve Şatır dışındakilerin tamamına ayrıca müebbet hapis cezası da verildi.
Çağrı
HRW her koşulda ölüm cezasına karşı olduğunu tekrar ederek Mısır hükümetine infazları durdurması çağrısı yaptı.
HRW’nin verdiği bilgiye göre, Mursi'nin devrilmesinden bu yana yetkililer yeni hükûmete veya destekçilerine şiddet uyguladıkları iddiasıyla yedi kişiyi idam etti ve yaklaşık 600 kişiye de idam cezası verdi. (YY)