Örgütün Araştırmadan sorumlu görevlisi Mark Hiznay, "Irak'ta kullanılan misket bombaları gelecek yıllarda sivillerin yaşamını tehdit etmeyi sürdürecek" dedi.
Kuveyt'te izleri kaldı
1991 Körfez Savaşı sırasında kullanılan misket bombaları içeren cephanenin, halen Kuveyt'te bulunduğuna dikkat çeken HRW, bunlardan ayda ortalama 200 tanesinin imha edildiğini açıkladı.
Kuveyt Savunma Bakanlığı belgeleri, 2002 yılında misket bombası içeren 2 bin 400 mühimmatın bulunarak imha edildiğini gösteriyor. Belgeden bir önceki yılda da buna yakın miktarda mühimmatın yok edildiği anlaşılıyor.
Hiznay: Sivil yaşam tehdit altında
Örgütün Araştırmadan sorumlu görevlisi ve "Misket Bombaları Amerika Birleşik Devletlerini (ABD) ve Dost Askerleri de Tehdit Ediyor" başlıklı çalışmanın sorumlusu Mark Hiznay, "Irak'ta misket bombalarının kullanılması gelecek yıllarda da sivillerin yaşamını tehdit edecek" dedi.
HRW, ABD'nin misket bombası kullandığı Körfez Savaşı, Kosova ve Afganistan'daki durumla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptı.
Örgüt, kampanyasını tanıtırken geçmişle ilgili şu bilgilere yer verdi :
* 1991 Körfez Savaşı'nda ABD ve müttefikleri yaklaşık 20 milyon adet plastik bomba içeren çeşitli mühimmatlar kullandılar. Ayrıca, toplarla da bu türden 30 milyon adet bomba atıldı.
* Sonuç olarak, her biri anti-personel kara mayın etkisi yapan milyonlarca cismin ortada bırakılmasına yol açtı.
"Dört bin sivil misket kurbanı"
* Savaş sırasında kazaların en az 80'i, misket bombasının patlaması sonucu meydana geldi. 1991 Körfez Savaşından bu yana ise, en az 4 bin sivilin bu bombalardan öldüğü ya da yaralandığı biliniyor. HRW, ABD'nin elinde bulunan, cephe veya test kullanımları sırasında başarısız sonuçlar veren plastik bombaları konusunda kamuoyunun dikkatini çekiyor.
Bu tür bombaların kontrol edilemeyen sonuçlar verdiğine örnek olarak HRW, M77 mermisi ile çalışan Roket Fırlatma Sistemi'nin (MLRS) testlerde yüzde 16 ile 23 arasında başarısız sonuç vermesini gösterdi.
Başarısız sonuçlara ve yarattıkları yıkımlara diğer silahlardan da örnekler veren HRW, insani sorunlar gündemde kaldıkça tüm dünyada bu silahların kullanımın durdurulmasını istedi.
Misket bomba sivil vuruyor
Örgüt, ABD, İngiltere ve Irak'ta misket bombası kullanabilecek ülkelerden şu aşamaları kat etmelerini istedi :
* Her çeşit misket bombasının yerleşim bölgelerinde ve yakınlarında kullanımının yasaklaması:
* Denemelerde olumsuz sonuç veren misket bomba kullanımının askıya alınması ve geri çekilmesi;
* Eski tip misket içeren mühimmatın kullanımdan çekilmesi ve nakledilmemesi;
* Yerleşimleri tehdit ettiği bilinen veya kuşkulanılan misket mühimmatına ait kayıtların tutulması, raporlanması ve işaretlenmesi. (EÖ/BB)