* Fotoğraf: Yasin Öztürk - Washington DC / AA
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD yönetimine, Afro-Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolara neden olan “yapısal ırkçılığa” karşı cesur adımlar atma çağrısı yaptı.
HRW’nin ABD program direktörü Nicole Austin-Hillery, “ABD genelinde kitlesel protestolara yol açan öfke ve hayal kırıklığı, George Floyd'u öldüren polis memurunun suç eylemlerinden daha fazlası ile alakalı. Bu, tüm insanlara eşit değer vermeyen ve sonuç olarak siyahların yaşamlarını ve refahını feda eden bir kolluk sistemiyle ilgili” dedi.
Afro-Amerikalıların her gün gördüğü kötü muameleye karşı geniş yankı uyandırmak için “bir siyahın öldürülme görüntülerine” gerek olmadığını söyleyen Austin-Hillery, “En kötü vakalar, ırkçılığın sadece kötü polislerin acımasız eylemleri değil, yapısal bir sorun olduğu bu sistemde buzdağının sadece görünen yüzüdür” açıklamasını yaptı.
“Toplumsal sorunlar polisle çözülmez”
HRW'den bugün yapılan yazılı açıklamada, ABD'de hükümetin, eyalet ve yerel yönetimlerin, polisin hesap verebilirliği için tedbirler yürürlüğe koyması ve uygulaması, gereksiz gözaltıları büyük ölçüde azaltması ve Afro-Amerikalıları orantısız şekilde hedef alan yoksulluk ve sağlıkla ilgili toplumsal sorunları çözmek için polisi kullanmaya son vermesi gerektiği belirtildi.
Açıklamada, bunun yerine, ihtiyaç sahipleri ile sağlık ve eğitim gibi birçok alanda uzun vadeli yapısal ırkçılığa karşı tasarlanmış programlara gerçek destek için yatırım yapılması gerektiği ifade edildi.
Polisin halka karşı ırka göre değişen tutumunun, iskan, eğitim ve sağlık alanlarındaki toplumsal eşitsizlikleri yansıttığı belirtilen açıklamada, karar alıcılarının, yapısal ırkçılığın uzun vadeli etkileriyle özel olarak hazırlanacak programlarla mücadele etmesi gerektiği belirtildi.
“Eyalet ve yerel makamlar, cezai yaklaşımla çözülmemesi gereken toplumsal sorunları, polisle çözmek gibi yanlış bir çabayla gereksiz gözaltılar yapan çok sayıda polis memuru istihdam ediyor. Polisin protestoculara karşı yasa dışı ve gereksiz güç kullanımını da sona erdirmesi gerekiyor.”
Ne olmuştu?
Afro-Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, geçen pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis kentinde polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” dedikten sonra hayatını kaybetti.
Olayın görüntüleri sosyal medyada yayınlandı, ABD ve dünyadan büyük tepki topladı. Görüntüler ayrıca, ülkede Afro-Amerikalılara yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirdi ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis’ten ülke genelinde pek çok kentte sıçradı.
Halen ülkenin 50 eyaletinde protestolar ve polis şiddeti devam ediyor.
Başkent Washington DC ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 25'e yakın kentte Ulusal Muhafız Birlikleri, polise yardımcı olmak ve olayları kontrol altına alabilmek için devrede. (AS)